Invest Build Media
Инвестиции

Мини Марица-изток имат положителен финансов резултат тази година

Добрата новина е, че „Мини Марица-изток“ имат положителен финансов резултат тази година, правим всичко възможно, за да бъдат подобрени условията на труд. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след посещението й в „Мини Марица-изток“ ЕАД.

„С колегите от двата синдиката имаме много добър диалог. През последните три години смея да твърдя, че в рамките на един конструктивен диалог сме успявали да решим много от въпросите, които са стояли на дневен ред. Ще припомня, че в края на 2014 г. целият сектор „Енергетика“ беше в тежко финансово състояние. Тогава с колегите от двата синдиката успяхме в рамките на един конструктивен диалог, със съдействието БЕХ, колегите от дружествата в енергетиката, конкретно с г-н Андонов, с ръководството на Мините, успяхме да се справим с тази ситуация. Смея да твърдя, че стъпка по стъпка вървим напред и нещата се оптимизират“, обясни Петкова и допълни, че има още много какво да се направи в сектора.

„Идеята на колегите от синдикатите беше именно днес да направим една такава проверка на място, за да могат те да покажат условията, при които работят колегите, да видим техниката. Коментирахме с г-н Манолов, че има багер, който е от 1960 г. Наред с това трябва да се отчете и фактът, че има и рехабилитирани багери, нови техника. Непрекъснато се работи в тази посока. В момента е в ход обществена поръчка за рехабилитация на 5 багера, в размер на 85 млн. лв.“, добави тя.

„Правим всичко, което е възможно и по силите ни, за да бъдат подобрени условията на труд, за да бъде производството по-ефикасно. Разбира се, когато назад във времето има процеси, които са забавяни много е трудно да се навакса за година, две или три. Добрата новина е, че Мините имат положителен финансов резултат тази година, приходите са се увеличили 2017 г. спрямо 2016 г. с 56 млн. лв.“, добави тя. „Колеги, които работят тук са гръбнакът на българската енергетика и оценяваме трудът им по достойнство“, обясни Петкова.

„Когато става дума за цената на въглищата, трябва да се разглежда комплексно. Защото целият Маришки басейн ние го разглеждаме като едно цяло. Няма как да отделим Мини Марица-изток“ ЕАД от ТЕЦ-овете. Мисля, че ще намерим общ език с колегите и от двата синдиката“, обясни Петкова. „Факт е, че Мини Марица-изток“ ЕАД е на печалба. Парите, които са на разположение на дружеството се увеличават, това е резултат от добро и разумно управление. Увеличение на цената въглищата означава да направим една оценка на цялостното действие на централите от Маришкия басейн, ние сме като скачени съдове. Трябва да сме много балансирани и премерени, когато правим подобни прогнози и оценки“, заяви тя.

Министър Петкова допълни, че „Минпроект“ ще изготви анализ за актуалното състояние на „Мини Марица-изток“, въз основа на който ще се търси възможност за допълнително оптимизиране на дейностите, включително и за ръст на инвестициите в техника.

Вижте още

Силвия Кацарова, Катя Близнакова, Искрен Пецов ще пеят за спасяване на Александър Невски

leni

Търкането на лотарийни билетчета надуло хазната

ivan

Улесняват фирмите при участие в обществени поръчки в София

ivan

Напишете коментар