Invest Build Media
Строителство

Реконструкцията на ул. Граф Игнатиев ще продължи до октомври

Цялостната реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“ и прилежащи към нея територии започва от понеделник и ще продължи до октомври, стана ясно на пресконференция на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Проектът е финансиран с около 18 млн. лв. безвъзмездна помощ по оперативна програма „Региони в растеж“. Цялостната стойност на проекта е 24 млн. лв. Изпълнителят е „Джи пи груп“.

Сред предвидените дейности са подмяната на канализацията от „Софийска вода“, подмяната на трамвайните релси и цялостната настилка както на самата улица, така и в зоните на площад „Славейков“, площад „Гарибалди“, пространството около църквата „Св. Седмочисленици“.

Кметът помоли за търпение и извинение живеещите и работещите в тази част на столицата, както и всички, които ще минават през следващите месеци от там.

Срокът за изпълнение по договор на целия проект е 300 календарни дни, което е около 10 месеца, каза кметът Йорданка Фандъкова. Той е разделен на два етапа, като първият е цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“ заедно с участък от ул. „Солунска“, а вторият етап е реконструкцията на ул. „Шишман“ и ул. „6-ти септември“. Първият етап, който започва в понеделник, трябва да бъде завършен най-късно до средата на октомври. Вторият етап ще бъде направен през 2019 г.

Предвидени са сериозни санкции, свързани както със срока на изпълнение, така също и с качеството, каза Фандъкова. Тя отбеляза, че гаранционният срок по договора е осем години. Гаранцията е около 600 000 лв., като половината от нея ще остане блокирана до изтичане на гаранционния срок, а другата половина ще бъде освободена след завършване на обекта и издаване на акт 15. Неустойката за неспазване на срока е в размер на 240 000 лв., за всеки ден просрочие, което е един процент от стойността на проекта.

При некачествено изпълнение на поръчката се дължи неустойка в размер до пет процента от стойността на договора – около 1,2 млн. лв. При неотстраняване на появили се дефекти в срока на гаранция, изпълнителят ще дължи тройния размер на направените за отстраняване разходи.

Заместник-кметът Евгени Крусев посочи, че от понеделник ще бъдат спрени изцяло трамваите, движещи се по улицата и ще бъде пусната заместваща автобусна линия. Движението на градския транспорт ще бъде пренасочено по ул. „Гурко“. Трамвайна линия 18 ще бъде закрита докато тече реконструкцията, а линиите 10 и 12 ще бъдат обединени.

Книжният пазар на пл. „Славейков“ ще се запази, макар и в по-различен вид, посочи Крусев. Докато текат ремонтните дейности книготърговците ще се преместят в градинката пред хотел „Рила“. Ще бъде закрит обаче зеленчуковият пазар, който се намира близо до църквата „Св. Седмочисленици“. След ремонта улица „Граф Игнатиев“ ще бъде пешеходна, като по нея ще има само трамвайно движение.

Вижте още

Продължава ремонтът на бул. Христофор Колумб в София

ivan

Стартира форум „Градът 2016: Бъдещето на българските градове“

admin

Градоустройствен план без автомобили разработват в Холандия

leni

Напишете коментар