Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Президентът към австрийския бизнес: България е и ще бъде все по-атрактивна

Президентът Румен Радев увери представители на австрийския бизнес, че България е и ще бъде все по-атрактивна дестинация за инвестиции. Той каза това на Българско-австрийския бизнес форум в рамките на официалното посещение на австрийския президент Александър ван дер Белен в България. Форумът беше посветен на темата за транспортната инфраструктура и предизвикателствата към нея и в него участваха 13 австрийски фирми, които предлагат технологии в тази сфера.

Ние не мерим ефекта на присъствието на австрийския бизнес в България със сухите цифри във финансово изражение, каза президентът Радев. Това присъствие има много по-голям ефект, защото австрийският бизнес в България е с дългосрочно присъствие, той създава реални работни места, полага грижа за обучение и преквалификация на персонала, за дуално обучение. Спомага за развитие на една нова бизнес среда в България, за налагане на прогресивен бизнес модел, нов модел на обществени отношения, на прозрачност, на много по-голяма административна ефективност, с което помага и на българското правителство, посочи Радев.

България, по думите му, също предлага много. Радев посочи развитието на сектора на информационните и комуникационните технологии. Предимствата ни са много, каза президентът и открои геостратегическото положение, достъпа до различни пазари, коректността ни като партньори, ниските данъци, най-ниските оперативни разходи за бизнес в Европа, фискална и макроикономическа стабилност, висок кредитен рейтинг, квалифицирана работна ръка – „все фактори от които можете да се възползвате“.

От своя страна Александър ван дер Белен открои добрите двустранни отношения, сходните приоритети на ротационните председателства на Съвета на ЕС, говори за кохезионните средства, за напредъка на България в IT-сектора. Двете ни държави ги свързва голямо приятелство, в България интересът към Австрия и познанията за нея са много високи, има още какво да се желае по отношение на това, което австрийците знаят за България, посочи президентът Александър ван дер Белен, който говори и за предизвикателствата пред ЕС.

Смятам, че европейската сигурност и отбрана са абсолютен приоритет, но без кохезия, без реална конвергенция рискуваме да се задълбочи разделението вътре в Европа. А това е недопустимо, защото в такава ситуация отбраната и сигурността губят своя смисъл, каза Радев в отговор на въпрос на пресконференция с австрийския си колега Александър ван дер Белен.

Затова България е на позиции, че последното нещо, което може да се намали, това са средствата за кохезия, заяви президентът Радев на въпрос за идеята на ЕК за следващия финансов период да се увеличат средствата за сигурността и да се намалят за кохезия и земеделие. Фондовете за солидарност и сътрудничество в самия ЕС не са само в интерес на страните, които получават тези средства, а и в интерес на страните, откъдето те идват, коментира австрийският президент. Те имат интерес процесите на намаляване на разликите между страните от ЕС да бъдат продължени, добави той, като обаче посочи проблема с дефицита след планираното напускане на Великобритания.

Естествено оценявам ефективното изразходване на европейските средства, те трябва да се изразходват ефективно, всичко да бъде прозрачно и на много високо ниво, коментира президентът Радев в отговор на въпрос за евентуално обвързване на европейските средства с  „правовата държава“. В този смисъл бих оценил, ако европейските фондове са обвързани с механизми за наблюдение на спазване на правовата държава и върховенството на закона, каза Радев, но те по думите му могат да бъдат и обективни, но да има и субективен аспект. Радев напомни за механизма за сътрудничество и оценка за България, като добави, че не всички доклади са обективни. Затова би трябвало да бъдем много внимателни тук, коментира президентът.

Обсъдихме и външните предизвикателства за ЕС, радвам се, че България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. С посещението ми през втората половина на май в Русия, с посещението на президента Макрон почти по същото време, с посещението на руския президент във Виена в началото на юни ние наистина провеждаме тази единна европейска политика по отношение на Русия – да се търсят всички възможности за поддържане на отворен диалог и за развиване на взаимноизгодни проекти, отбеляза Румен Радев.

Засегнахме и различни външнополитически теми, които засягат и двете страни, особено ситуацията в Турция и връзките ни с Русия. Мисля, че е необходимо не само да продължим дипломацията на посещенията, но и диалога с Русия, нашата позиция е много близка до позицията на България, посочи Александър ван дер Белен.

Мога да ви уверя в това, че имаме много нисък миграционен натиск на границите ни, работим много добре с Турция и това също е една от причините. Но мисля, че Европа би трябвало да бъде много по-ефективна и много по-решителна и да действа, що се отнася до кризата с мигрантите би трябвало да участваме много повече в страните на произход, които трябва да подпомагаме, за да се развиват икономически, здравните системи, сигурността, образованието, посочи президентът Радев  на въпрос за ситуацията с мигрантите.

За последните 7 месеца това е третата ни среща, свидетелство за засиления интерес и волята на страните ни да задълбочават и развиват отношенията си, посочи президентът Радев, като добави, че те винаги са се базирали на приятелство и взаимно доверие. Стокообменът ни вече възлиза на 1 млрд. и 200 млн. евро, а Австрия е водещ чуждестранен инвеститор в България, посочи Радев. Той коментира, че официалното посещение на австрийския президент е кулминацията на интензивен период от двустранния дневен ред, който включва посещения на федералния канцлер и външния министър на Австрия. Страните ни взаимодействат и си сътрудничат интензивно в рамките на Триото като ротационни председатели на Съвета на ЕС, посочи Радев. Сред обсъдените днес от двамата президенти теми са Общата политика за сигурност и отбрана, Постоянното структурирано сътрудничество, Европейският фонд за отбрана – като нови ефективни механизми за повишена сигурност и за интеграцията ни в рамките на европейската отбранителна индустрия. Дискутирали са също предизвикателствата на мигрантската криза, необходимостта от реформа на общата европейска система за убежище.

Важна тема е Дунавската стратегия и перспективата на държавите от дунавския регион. Обединихме се около общото схващане, че тази стратегия трябва да намери своето възраждане, тя е изключително важна не само за държавите от Европа, от дунавския регион, а и за България, тъй като в България се намират най-малко развитите и най-бедни региони, наш национален приоритет е да търсим механизми за тяхното развитие, посочи Радев. Той коментира още, че Западните Балкани остават основен приоритет, но това не означава, че концентрацията на внимание и на ресурси трябва да бъде единствено върху тях.

Президентът Александър ван дер Белен оцени много високо българското председателство на Съвета на ЕС. Очерта отлични двустранни отношения, близостите между двете държави, историческите връзки, стратегическото партньорство в рамките на ЕС по много теми, което е свързано с приоритетите на българското европредседателство и с последващото, което поема Австрия. Надявам се, че срещата на върха през май, свързана със Западните Балкани, ще доведе до напредък, посочи австрийският президент. Оценяваме усилията на България, свързани със защитата на външната граница на ЕС и се надяваме, че те ще получат признание, каза той за приемането на България в Шенген.

Снимки: БНТ/БТА

Вижте още

Да строят атомни електроцентрали в Полша искат от САЩ

leni

Къде са най-ниските наеми на магазини?

leni

Никола Димитров: Немски депутати от „Алтернатива за Германия“ установиха, че границата ни е като разграден двор

Напишете коментар