Invest Build Media
Инвестиции

Китайските реактори за Белене щели да бъдат по-евтини от руските

Отмяната на решението, с което проектът АЕЦ „Белене” беше замразен, ще даде правното основание да започнат разговори с инвеститори. Това каза в интервю за бТВ Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум. „До този момент каквито и желания да имаха чужди инвеститори бяха блокирани от този правен казус”, посочи той.

Хиновски припомни, че има заявена инвестиция от националната ядрена компания на Китай, която по думите му има оборот два пъти колкото брутния национален продукт на България. „Това обаче внася сериозен смут в нашите ядрени редици, в лобистите, защото изведнъж се явява несистемен играч. За пръв път в ядрената енергетика на България се появява инвеститор, с когото никой не е правил уговорки, не е стъпвал на нашия пазар, няма връзки с никой от нашите политици. Това ще бъде предизвикателство и очаквам скандали”, прогнозира председателят на Българския енергиен форум.

Според него няма връзка с руските компании, а по-скоро китайската компания ще се базира изцяло на свой опит и финансиране и няма да търси местни лобита за една или друга инженерна услуга. „Мисля, че няма да има конкурс. Винаги с „Белене” нещата са решавани с преки преговори”, каза още Иван Хиновски.

Според него в този проект никакъв случай не трябва да има нито държавна гаранция, нито да бъде допуснат дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията. „При положение че централата се реализира като китайски проект, тя ще бъде 100% частна. Би могло да се водят преговори и за участие на България с част, равна на активите, които вече са вложени в централата, но мисля, че те ще бъдат твърде малко, за да имаме решаващо действие върху проекта”, смята Хиновски.

„По моя информация китайците планират експанзия за износ на електроенергия към страните от ЕС. И те се базират на техни реактори, които са доста по-евтини като инвестиция, отколкото са руските. Доколкото разбрах, те ще изкупят нашето оборудване, но ще построят тук 2 или 4 реактора по тяхна технология”, коментира още той.

Хиновски отбеляза, че решението на НС и МС от 2012 г. е заложено, че доставеното оборудване за „Белене” трябва да бъде вложено в АЕЦ „Козлодуй” в нов седми блок. „Оттогава никой не го коментира, а това е много добро решение за българската енергетика”, посочи Иван Хиновски.

„Българската енергетика няма нужда от никакво ново „Белене” до 2030-2035 г., АЕЦ „Белене” ни е натрапено от закупеното оборудване, ние сега се чудим какво да правим с него”, заяви още той.

Кадър: бТВ

Вижте още

Страната ни е сред 20-те държави, най-търсени за покупка на втори дом

ivan

Печалба от 3 млрд. долара за собственика на Tik Tok

leni

Един от големите градове у нас бележи сериозен ръст в имотните сделки

leni

Напишете коментар