Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Слатина-София става на 8 000 години в изложба в Регионалния исторически музей

По повод 33 години от началото на археологическите проучвания на раннонеолитното селище Слатина в София на 17 май (четвъртък) от 18:00 часа в Регионалния исторически музей – София (пл. Бански, № 1) се открива изложбата „В зората на европейската цивилизация: Слатина-София на 8 000 години“.

Раннонеолитното селище Слатина влезе в учебниците по праистория в много страни, резултати и находки от тези проучвания се цитират често в българската и чуждата научна книжнина.

След сравнително дълго прекъсване разкопките бяха подновени през 2013 г. по предложение и с финансовата подкрепа на Столична община. Археологическите находки от Слатина се съхраняват в Регионалния исторически музей – София.

В изложбата са показани впечатляващи находки, някои от които за първи път – нефритена свастика, женска “маска“, запазената част на най-голямата мраморна статуетка на богинята Майка, разнообразни инструменти, костени и керамични фигури, вкл. на козирог, глиган и други екзотични животни и най-древният каменен палешник (режещата част) на ралото в Европа.

По повод годишнината от началото на теренното изследване, Регионалният исторически музей – София, екипът на теренното проучване от Националния археологически институт и музей – БАН и Студентско читалище „Св. Климент Охридски – 1997“ – София организират репрезентативната изложба. Ръководителят на разкопките чл.-кор. проф. Васил Николов от НАИМ-БАН ще разкаже за работата на екипа си. Поканена да открие изложбата е г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Вижте още

Как да създадем градина в холандски стил?

leni

Кой е най-необикновеният ресторант в Барселона? La Bona Sort

admin

Върнаха на общината в Пловдив къща „Ламартин“

admin

Напишете коментар