Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Румен Радев: В търговско-икономическите отношения с Русия има огромен потенциал

Да, говорихме за енергийни проекти, но с премиера Медведев се обединихме около мнението, че в търговско-икономическите отношения има огромен потенциал, има такъв потенциал, разбира се, и в енергийните проекти, заяви президентът Румен Радев пред журналисти след срещата с руския министър-председател вчера.

Той коментира срещата като пробив, защото е първата на най-високо равнище след продължително прекъсване. Затова нейната важност е голяма, активният политически диалог на най-високо равнище е важно условие за резултати във взаимодействието във всички останали области от взаимен интерес, каза Радев.

По неговите думи визитата му вече дава резултат, в последните седмици българското правителство е излязло от летаргията по отношение на Русия, вече има анонси за съживяване на проекта за АЕЦ „Белене“, което предполага и руско участие. Министърът на енергетиката също беше в Русия, припомни Радев, като коментира всичко това като похвално, но недостатъчно. По думите му положителният импулс от срещите с премиера Медведев и с президента Путин утре трябва да бъде използван по най-добрия начин от българското правителство, защото срещите дават такъв импулс и отварят възможности за работа на министрите.

Затова и Радев очаква, като добави, че премиерът Медведев се е ангажирал, най-вероятно през септември тази есен да се състои отлаганата от години 16-а сесия на междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Там вече в конкретика всички проекти трябва да се разглеждат и съответно да се вземат решения по тях.

Попитан за споменатата от него възможност за пряка доставка на газ през Черно море, президентът Радев коментира, че средата за сигурност вече е станала толкова сложна, че не само България, ЕС осъзнава все повече, че е най-добре да има директен излаз за доставка на газ в държава член на Съюза. Ето тук можем да анализираме цялостната ситуация и затова аз призовавам двете правителства да преразгледат още веднъж възможността за пряка доставка на руски газ през Черно море в България, разбира се, с Европейската комисия, каза Радев. Той даде като пример и Северен поток.

В отговор на въпрос Румен Радев каза, че премиерът Медведев не е поставял темата за санкциите спрямо Русия. Санкциите не са повод за замразяване на отношенията, както си мислим много често, коментира Радев. Той посочи, че след два дни в Русия ще бъде президентът на Франция, която за миналата година е успяла да измести Германия като пряк инвеститор номер едно в Руската федерация. Знаете мнението ми за санкциите, но това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се представлява от министър-председателя, добави Радев.

В отговор на въпрос президентът посочи, че премиерът Борисов ще посети скоро Русия и отново добави, че е много важно да се използва този импулс, двете правителства да работят заедно за конкретизиране на сфери за сътрудничество. Същевременно той посочи, че има и тежки области, където трудно ще се намери решение, но не трябва да се бяга от диалог. Като такава Радев открои лицензионния режим за производство на военна техника, въоръжение и резервни части по спогодба между НРБ и СССР.

По думите му тук България има своите определени интереси, българският военнопромишлен комплекс, което е обяснил откровено и на премиера Медведев, е важна част от българската икономика. Има изисквания на руската страна, които са неприемливи за нас и България трябва да отстоява своите интереси, каза Радев. Като пример той даде изискването България предварително да съгласува с руската страна продажба на произведена у нас военна техника и въоръжение в други страни. Това за нас е неприемливо, заяви Радев, който добави, че ясно е обяснил това на премиера Медведев. По думите му обаче това не означава, че не трябва да има диалог и намиране на решение, което е взаимноизгодно и за двете страни.

Вижте още

БДЖ: 20 Ремонтирани вагона с нови тапицерии до края на годината

Висока безработица в малките населени места у нас отчита Евростат

ivan

Световният икономически форум през 2021-а ще се проведе в Сингапур

Напишете коментар