Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Ще имат ли колбасите минимално задължително съдържание на месо?

Нови изисквания за хранителните стоки ще бъдат въведени в скоро време. Вече ще е описано колко точно месо има в колбасите. Вече ще знаем, че когато купуваме кренвирши, съдържанието на месо в тях ще е минимум 50%. Подобни ще се изискванията за наденица и други колбаси. В каймата, съдържанието на месо ще трябва да е поне 70-80 процента, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

За млечните продукти ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко.  Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолни напитки, шоколади и други храни.

Новите правила са подготвени от Министерство на земеделието, а целта им е да се избегне двойният стандарт в храните. В Италия например, има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок. Затова това там производителите го спазвали, а у нас същата напитка се предлага с 5% сок.

В момента в България има стандарт „Стара планина“ за храните, но той не е задължителен.

По-качественото, обикновено означава и по-скъпо. И е много вероятно новите изисквания да се отразят и на цените. Но ще се отразят ли реално и на здравето ни? Всеки четвърти българин е с наднормено тегло. Според диетолози, една от причините е в некачествените храни, които консумираме. Ще се промени ли това положение с новите изисквания?

Диетологът проф. Донка Байкова заяви, че качествените храни, които са по рецептурен състав с натурални съставки, са по-скъпи.

„Тези пълнители са само придаващи обем, структура, вкус, различни технологични овкусители, оцветители, добавки и пълнители – те са само натоварващи с калории, без хранителна плътност и стойност. Натоварват ни с калории и от тях имаме редица здравословни проблеми. На първо място свръхтегло и затлъстяване, висококалорични с нищожна хранителна плътност. Това означава, че в единица калории има минимално съдържание на жизнено важни и есенциални хранителни вещества. Всичко това, уви, се съдържа в качествените и по-скъпи колбаси”, каза експертът.

„Ние разчитаме от този месен продукт да получим т.нар. хемово желязо, което директно влиза в кръвотворенето, в производството на хемоглобин в тялото на човека. Когато имахме национални епидемологични проучвания, питахме децата ядат ли месо. Те отговаряха „да, ям”, при това почти всеки ден. Какво месо? Кренвирши. Когато компютърът направеше анализ на състава на кренвиршите, се оказваше, че там има минимално количество месо, а децата имаха нисък хемоглобин. Което означава, че сме направили валидизиране на тази наша находка”, разказа проф. Байкова.

Въпреки това, някои от добавките в колбасите са нужни, обяснява експертът.

„Има технологични добавки, без които не може да има колбас. Именно Е250 натриев нитрид. Без него колбасът кафенее на третия ден. Оттук нататък се борим за намаляване до технологичен минимум на тези добавки. Убедена съм, че ще останат само някои, без които не може”, заяви тя.

Проф. Байкова обясни, че производителите произвеждат често по-некачествени продукти, защото много хора могат или желаят да си купят само такива.

Вижте още

Обмислят двоен ръст на гражданската отговорност за нарушители на пътя

ivan

Разширяват обхвата на антикризисната програма в подкрепа на фирмите

Надеждно откритие в борбата с рака на простатата

Напишете коментар