Invest Build Media
Туризъм

Екоминистерството ще търси премахване на пластмасата от българските плажове

Министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи, че ще инициира приемането на нова наредба, която от следващата година да регламентира поставянето на съдове за разделно събиране на отпадъци по плажовете.

Законодателната инициатива е свързана с опазването на Черно море с фокус върху пластмасата. Тя бе представена Димов в Бургас по време на Европейския морски ден. Той бе открит официално в Бургаския свободен университет. Пред журналисти министър Димов каза, че според проучване на ЕС, 80 процента от пластмасовите отпадъци в морето идват от сушата, от плажовете и заведенията. Пластмасовите отпадъци са разградими, но в твърде голям период от време. Затова още това лято ще бъдат поставени табели за разделно събиране на отпадъците.

За единадесетото издание на Европейския морски ден в Бургас пристигнаха още еврокомисарят за околната среда, морско дело и рибарство Кармен Вела, председателят на комисията по регионална политика в Европейския парламент Искра Михайлова, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на транспорта Ивайло Московски, министрите на транспорта на Грузия, Румъния и Турция и други гости.

Форумът бе организиран от генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ на Европейската комисия и всяка година се провежда в различен европейски град. Ежегодната среща събира представители на пристанищната и корабоплавателната индустрията, местни, регионални, национални и европейски власти, агенции, неправителствени организации, научни и изследователски институции за обсъждане и иницииране на съвместни действия, касаещи морското дело.

Сред акцентите на Европейския морски ден, който продължава и днес, са развитието на така наречената „синя икономика“, транспортът по море, туризмът и опазването на околната среда. А декларацията за взаимодействие в Черноморския басейн, подписана от държавите, е само едно начало за изработването на общ план, каза комисар Вела. След седмица се очаква нов документ, подкрепен от Черноморски държави. Той ще бъде подписан в София и касае обща програма за устойчивото развитието на рибарството и аквакултурите в Черно море.

Вижте още

400 хил. картички пътуват към почиващи в България туристи

ivan

10 лева за комплект чадър и шезлонг това лято във Варна

ivan

Неочакван брой туристи в Хърватия

leni

Напишете коментар