Invest Build Media
Инвестиции

Ток, парно и топла ще поскъпнат от 1 юли

Скок в цените на парното, тока и газа се очакват от 1 юли. С колко точно обаче на този етап не може със сигурност да се каже, защото общественият доставчик Булгаргаз все още не е внесъл искането си за увеличение на цената на синьото гориво. Въпреки това и при настоящата ситуация Комисията за енергийно и водно регулиране изчислява известно увеличение на цените на тока и поскъпване на парното при някои топлофикации.

На 11 юни Булгаргаз ще внесе официално своето искане за цената на газа от 1 юли. Първоначално дружеството поиска поскъпване на суровината с 16 на сто, но е възможно да настоява и за по-високо увеличение. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов коментира какъв ще бъде ефектът от поскъпването на газа:

„Естествено, че ще има отражение първо върху преките потребители на природен газ в страната, най-вече бизнес потребителите. Защото битовите потребители, особено в летния сезон, имат нищожно потребление на природен газ. Що се касае до цената на топлинната енергия, да, за съжаление тя се влияе сериозно от цената на природния газ“, обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Разчетите на енергийните комисари на този етап показват, че токът в страната ще поскъпне с около 2 на сто. За абонатите на ЧЕЗ електроенергията ще повиши цената си с около 1,7%, за EVN с 1,81% а за Енерго Про – 2,6 на сто.

Окончателното решение за цените на тока и парното от средата на годината ще бъде взето през юни.

„Комисията продължава да следва консервативната си политика и да не допуска сериозни промени по отношение на исканите цени. Към този момент КЕВР не може да отчете цената на газа, който идва от Русия, каква ще е тя не мога да кажа, тъй като все още „Булгаргаз“ не е изчислил”, отбеляза председателят на регулатора.

Председателят на КЕВР коментира и решението на Европейската комисия по отношение на отменените рестрикции спрямо „Газпром“. В преговорите се заговори, че руската корпорация е задължена да намали цената на газа за България.

„Очаквам в най-кратък срок българското правителство да започне преговори, защото „Газпром“ сами няма да намали цените. Както знаем, ЕК заяви в своето решение, от момента на неговото влизане в сила – България и още 7 страни са в правото си да поискат начало на преговори. Пак казва ЕК е дала зелена светлина, българската страна трябва да реагира най-скоро”, категоричен е Иванов.

Вижте още

С 20% само за един ден скочиха акциите на Tesla

leni

Млади предприемачи ще бъдат подкрепени с нисколихвени кредити

admin

Германската държава купи дома на Томас Ман в Калифорния

admin

Напишете коментар