Invest Build Media
Инвестиции

„Национална лотария“ може да се оттегли от Нова телевизия

Дружествата „Национална лотария“ и „Нова броудкастинг груп“ са започнали преговори за промяна на договореностите помежду им. Това съобщи „Дневник“ като се позова на изпълнителния директор на хазартната игра Димитър Ганев.

„Имаме известни проблеми с „Нова телевизия“, но отношенията ни продължават на този етап. Работим повече от 6 години и много неща са свършени коректно от двете страни. Сега имаме проблеми, защото ние бихме желали да настъпят промени във връзка с новата ситуация, която се случва политически, и очакваме да видим как ще реагират нашите партньори на това наше желание. Търсим форма, по която можем да продължим отношенията си по малко по-различен начин“, каза Ганев, но отказа коментар и подробности какви промени искат, как са свързани със случващото се и какви условия са поставили. Той уточни, че в момента двете страни са в кореспонденция.

Ако двете страни не се разберат, предаването „Национална лотария“ (излъчвано всяка събота и водено от актьора Захари Бахаров) и другите телевизионни форми, които представят всеки ден игри от лотарията, вероятно ще преминат в друга телевизия – БНТ или бТВ (в двете медии в момента се излъчват предавания на държавния тотализатор). „Съществува и вариант само предаването да се премести, а реклами да продължат да се излъчват по „Нова тв“, каза още Ганев.

Той отказа да отговори на въпросите какви са общите маркетинг инвестиции в медиите на „Нова броудкастинг груп“ за 2017 г. и от началото на тази година, обвързани ли са договореностите за реклама и предаванията, какво би загубила лотарията от прекратяването им с думите: „Отношенията ни са частни и не би трябвало да ги коментираме през медиите.“

По данни на системата за измерване на зрителски интерес Nielsen AdMosphere „Национална лотария“ е най-големият рекламодател в телевизиите през 2017 г. Въпреки че липсват официални данни, най-големият бюджет в медии на лотарията вероятно отива в „Нова тв“, където освен класическа телевизионна реклама тя излъчва предаване и други тв форми за представяне на игрите и победителите. Към това се прибавя и реклама в другите тв канали на групата, както и в онлайн медиите й. Компанията рекламира не само игрите с лотарийните билети, но и спортни онлайн залози.

Вероятно и за „Нова тв“ това е най-големият й рекламодател и загубата му би оказала сериозно влияние върху приходите на групата.

Проблемите в отношенията между двете компании идват (или стават публични) около месец след като по инициатива на вицепремиера Валери Симеонов депутати от партията му „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ) внесоха в парламента предложение за промяна в Закона за хазарта. То предвижда забрана за реклама на хазартните игри, включително и допустимите сега обявяване на тиража, джакпот и печалби и показване на печелившите. Подкрепа за законопроекта изразиха от ГЕРБ и БСП. В проекта има и ограничения за местата за разпространението на лотарийните билети.

Срещу промените реагираха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на радио- и телевизионните оператори (АБРО), „Интерактив адвъртайзинг бюро България“ („IAB България“) с обяснения какъв ще бъде ефектът им. Поправките в проекта ще засегнат и спонсорството в спорта и с декларации излязоха от Българския футболен съюз (БФС), клубовете „Левски“ и ЦСКА, волейболната федерация. Много от клубовете са спонсорирани от компаниите за спортни залози, а „Национална лотария“ стана спонсор на волейболната федерация. От лотарията започнаха и кампания с подписка срещу поправките. След тези реакции Симеонов обяви, че ще помисли и за увеличаване на данъците за хазарта.

Засега промените на Симеонов не са внесени за разглеждане в парламентарните комисии, защото се съгласуват с Министерството на финансите.

В същото време „Нова броудкастинг груп“ е в процес на придобиване от PPF Group – холдинг, контролиран от чешкия бизнесмен Петр Келнер, и не е ясно дали подобни ограничения за реклама, които влияят върху приходите, ще се отразят на финализирането на сделката. Както и дали промени в договора с „Национална лотария“ също може да имат ефект върху това. Комисията за защита на конкуренция обяви, че ще направи задълбочена проверка на сделката, която ще приключи в края на тази година.

„Национална лотария“ е акционерно дружество, коeто заедно с „Ню геймс“ АД организира лотарийните игри със същото име. Основни акционери и в двете през свои дружества са братята Димитър и Милен Ганеви, Васил Божков (който има сериозни инвестиции в хазарта) и Георги Попов. За 2017 г. „Ню геймс“ АД и „Национална лотария“ АД са обявили оборот от 88.5 млн. евро и 15.3 млн. евро, като след облагане с данъци печалбата им е около 77 млн. евро, показва системата Amadeus на Moody’s в България.

Последният финансов отчет на „Нова броудкастинг груп“ в Търговския регистър е от 2016 г., като от него се вижда, че приходите на телевизията са се повишили с 18% спрямо 2015 г. Повишението идва от ръста на приходите от рекламата – 13%, плащания от кабелни оператори и нови интерактивни проекти. Печалбата на „Нова броудкастинг“ за 2016 г. е 29.3 млн. лева, като натрупаните загуби са за 19.7 млн. лева. Освен „Нова телевизия“ част от „Нова броудкастинг груп“ са телевизиите „Кино нова“, „Нова спорт“, спортните и филмови канали на „Диема“.

Вижте още

Винетните стикери остават с непроменени цени през 2017 година

admin

Чрез мобилен телефон купуваме дневни и нощни карти за градския транспорт в София

ivan

Земеделският министър категоричен, че няма да има минимална цена за розите

ivan

Напишете коментар