Invest Build Media
Инвестиции

София е избрана за участие в инициативата „Зелени градове“ на ЕБВР

София е избрана от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за участие в инициативата „Зелени градове“, с което столицата ни ще получи безвъзмездна финансова помощ от банката под формата на 5-годишен план за реализиране на приоритетни екологични проекти. Планът ще бъде подготвен от екип от международни консултанти от PwC и Arup, като в процеса на разработването му ще бъдат включени широк кръг от местни заинтересовани страни. Предстои да бъдат провеждани и широки консултации с водещите политически сили в Столичния общински съвет, които целят постигане на консенсус по последващото реализиране на проектите и гарантират устойчивост на планираните дейности. Очаква се планът да бъде завършен в рамките на 1 година.

Поканата за участието на София в инициативата „Зелени градове“ на ЕБВР идва в продължение на последователните усилия на Столична община за подобряване на компонентите на околната среда в града. Пример за това  е проектът за закупуване на 30 електробуса за Столичния градски транспорт (2018-2019), който ще се реализира с подкрепата на ЕБВР.

Официалният старт на участието на София в инициативата на ЕБВР ще бъде даден с международна работна конференция на 8 юни от 10:00 часа в хотел „ИнтерКонтинентал“, зала „Бална зала“. Участие в официалната част ще вземат Йоана Христова – зам.-кмет на СО в направление „Зелена система, екология и земеползване“, Атанаска Николова – зам.-министър на околната среда и водите, Малина Крумова – зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството и представители на Европейската инвестиционна банка и PwC. Откриващата част на конференцията е открита за представители на медиите.

Вижте още

ДДС остава 20 на сто и догодина, запазва се плоският данък

ivan

Google пуска преводач в реално време

leni

Наемите на офиси може да паднат заради очаквани нови площи в София

ivan

Напишете коментар