Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Парламентът развърза ръцете на правителството за АЕЦ Белене

Ръцете на правителството по проекта АЕЦ „Белене“ са развързани и от тук нататък трябва да поработим доста сериозно, за да има наистина добри резултати за България. Това каза пред журналисти в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова след като парламентът гласува решение, с което дава мандат на правителството за преговори с потенциални инвеститори за АЕЦ „Белене“.

Петкова заяви, че оттук-нататък предстои изработване на процедура за избор на стратегически инвеститор. Важно е тя да е добре конструирана, максимално публична, прозрачна, с обективни критерии, които да дадат възможност за избор на най-добрата оферта, каза министърът. НЕК трябва да направи оценка на активите, които притежаваме по този проект, уточни тя.

Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който до момента е заявен, ще бъде препотвърден, каза Петкова. Тя не пожела да каже кой е четвъртият инвеститор, който има интерес към проекта. По думите й, централата може да бъде готова до 7-8 години.

В пленарна зала Теменужка Петкова благодари на депутатите за конструктивния дебат. Тя заяви, че остава с усещане, че има консенсус по намерението да се намери решение на въпроса с АЕЦ „Белене“, който стои на дневен ред в българската енергетика повече от 37 години.

Ситуацията от 2012 г. и днес е коренно различна, обясни министърът. През 2012 г. нямаше яснота за структурата на проекта. Нямахме яснота как ще приключи арбитражното дело. Политиката на ЕС в областта на енергетиката беше различна от днес, обясни Петкова. Друга разлика е наличието на реален инвеститорски интерес и то от компании, които са признати на световно ниво, допълни тя.

Никой от нас няма интерес да се връщаме назад, да търсим вина, трябва да гледаме напред и с общи усилия да се опитаме да направим нещо добро за България, което ще гарантира и нашата енергийна сигурност, и ще даде възможност парите, които българските данъкоплатци са вложили в проекта – над 3 млрд. лв., да бъдат използвани по предназначение, коментира Петкова.

Повече от три часа депутатите обсъждаха детайлите около третия рестарт на „Белене”.

Всъщност и опозицията от БСП, и управляващата коалиция искат работата по проекта да продължи. Разликата е в нюансите – БСП настояват забраната за строителство да отпадне веднага, а ГЕРБ – след като се начертае план за реализацията и се намери инвеститор. Предложението на социалистите не беше подкрепено. Депутатите от „Воля” бяха твърдо зад „Белене”. Единствено ДПС бяха против.

„Трябва да намерим най-разумното и най-целесъобразното решение, което да гарантира, че изграждането или неизграждането на централата няма да доведе до тежест и загробване на бъдещите потребители”, каза по време на дебата в Народното събрание Александър Ненков от ГЕРБ.

„Отлагането на каквото и да било решение за „Белене” е най-лошото възможно решение. Проектът остарява, оборудването също”, категоричен беше Таско Ерменков от БСП.

„Ние казваме: „Съгласни сме да се провери пазарната състоятелност”, отбеляза и Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Според Жельо Бойчев от БСП проектът за решението на ГЕРБ се чете като липса на доверие към министъра на енергетиката и правителството.

„Има решение на българския парламент, което твърди, че площадката е сеизмична и прекратява изграждането на ядрената мощност. Първият въпрос, който ще задам, ако съм от страната на инвеститора, ще е: „Вие точно какво правите?”, отбеляза Бойчев.

„Технически имаме един безопасен обект в, разбира се, сеизмична зона”, посочи Валентин Николов от ГЕРБ.

„Понеже започнахте да се надскачате кой е повече за проекта – ние сме най-много за АЕЦ „Белене”, каза пък лидерът на „Воля” Веселин Марешки.

Павел Шопов от „Обединени патриоти” попита защо от ДПС са против. „Защото осъществяването на този проект е против турския национален интерес”, заяви той.

„Проектът е руски. Държавата ще участва ли? Как преценихте, че апортната вноска с реакторите ще бъде 30%”, попита на свой ред Рамадан Аталай от ДПС.

Вижте още

Показаха пъpвия руски eлeĸтpичecĸи aвтoмoбил

galia

Кризата от COVID-19 ще повиши цената на кафето

viktoria

Въвеждането на тол-системата ще премахне недофинансирането в пътния сектор

ivan

Напишете коментар