Invest Build Media
Инвестиции

Премиерът: Работим активно през страната ни да преминава азерски природен газ

България прави всичко възможно за преминаването на азерски газ през страната до Европа. Това каза българският министър-председател Бойко Борисов след работна визита в Измир, където се срещна с турския си колега Бинали Йълдъръм. Разбрали сме се по въпроса с президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Ердоган и сега с Европейската комисия търсим формула да транспортираме природен газ през нашата граница, допълни Борисов.

България прави всичко законно и ще намерим формула да транспортираме газа до съседните страни до Средна Европа, посочи Борисов.

През годините много политици са говорили, че са договорили азерски газ да стигне до България, но са забравили да кажат как ще го докарат до тук. С днешния проект за изграждане на газопровода ТАНАП и с изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави правим всичко и до България да дойде азерски газ, каза премиерът Борисов.

Утре министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще е на посещение в Белград на нарочна среща по тази тема, съобщи Борисов. Ние трябва да се съобразим с европейското законодателство и всички работим да намерим допустимата формула това да се случи, посочи премиерът.

За разлика от държавите с по-остра риторика след срещата във Варна мигрантския поток на българската граница е нула, подчерта още Борисов. Мисля, че българското общество може да си направи само извода кое е по-добре и кое е по-зле, каза Борисов.

В сферата на инфраструктурата нашата цел е да направим транспортните коридори, които свързват Азия и Европа, като изграждането на жп линиите и дигиталната инфраструктура вървят много добре, добави той. След 5 юли в София започва срещата 16 плюс 1 на страните от Югоизточна Европа и Китай, на която ще присъства и Гърция, с участието и на с китайския премиер, каза още Борисов.

Той съобщи също, че България ще има почетен консул в Измир. Борисов пожела на турските си домакини успех в изборите и ги покани веднага след това да посетят България.

Министърът на икономиката Емил Караниколов, който е част от българската делегация ще остане в Турция, добави още Борисов

Бинали Йълдъръм подчерта, че сътрудничеството с България е много важно за Турция и затова допринася добрият политически диалог между двете страни. Той специално изтъкна значението на срещата на върха на ЕС с турския президент Реджеп Ердоган във Варна през май. В сферата на туризма България е пета страна по брой на туристите в Турция, каза още той.

Работим за задълбочаване на двустранните икономически и търговски отношения, каза турският премиер. Понякога се случва да има задръствания и опашки на границите при преминаването на камиони и автомобили, но ние правим всичко възможно да преодолеем тези спънки, каза турският премиер. Енергетиката също е важна за нашите отношения в този контекст виждаме България като стратегически партньор, добави той.

Вижте още

Строители на сгради ще си връщат ДДС за улици, построени от тях

leni

Скъп син диамант се продава на търг в Лондон

admin

Назначиха Чавдар Маринов за заместник-министър на земеделието

ivan

Напишете коментар