Invest Build Media
Туризъм и Екология

Почти без промяна останали цените на ваканционните имоти на Черно море

Цените на ваканционни имоти по Черноморието се задържаха почти без промяна през 2017 г. спрямо предходната година въпреки нарастващото търсене и покупките „на зелено“. През този сезон ръстът е умерен – в рамките на 10-15%, сочат данни от пазарно проучване на Green Line City Home, цитирани от сайта economic.bg.

Цените на апартаментите с една спалня в Созопол варират между 50 и 60 хил. евро, а в Поморие такъв тип имоти се предлагат между 30 и 40 хил. евро. Най-търсени са апартаментите с една спалня, със средна площ около 55-60 кв.м., а купувачите държат на добрата гледка – към морето или вътрешен двор и да има тераса.

Цените на къщите по Черноморието достигат 180-200 хил. евро. Покупката на къща позволява по-голямо спокойствие и не ангажира купувачите с целогодишна поддръжка, както обособените отделно стоящи къщи.

Данните показват още, че средните бюджети за покупка на ваканционен имот  през тази година у нас са нараснали с близо 15%. Ако през миналата година купувачите са разполагали средно с около 50 хил. евро, то през настоящата са склонни да отделят повече –  около 60 хил. евро. Клиентите са склонни да платят по-висока цена, в замяна на по-високо качество продукт с включени допълнителни услуги, достъп и сигурност.

„Изискванията на клиентите вече надхвърлят характеристиките на имота и все повече касаят факторите извън него – заобикаляща среда, допълнителни услуги, достъп и сигурност. Затова голяма част от тях избират затворени комплекси“, пояснява Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life.

Обемът на продажбите през изминалата 2017 бележи ръст от 20% спрямо предходните 2 години, отчитат от компанията. Интересът на българските купувачи остава висок, заради което се очаква близо 10% ръст на сделките с българи през тази година.

Българските клиенти разчитат основно на собствени средства при покупката на ваканционни имоти. Най-често използват спестявания или доходи от работа в чужбина. Единици са случаите, при които сделките се финансират с банков кредит, посочват от Green Line. „По-голямата част от настоящите собственици купуват единствено за лично ползване. Под 50% от клиентите решават да отдават имота си под наем като възвръщаемостта на инвестицията достига 5-6% на годишна база“, пояснява Екатерина Желяпова.

Руските купувачи запазват добрите си позиции. Делът на купувачите от Русия и Украйна не се повлиява от разрастването на българския пазар и представлява над 1/3 от всички клиенти. За по-малко от 2 години гражданите от Израел се превърнаха в трети основен пазар за ваканционни имоти у нас. Предпочитания за покупка на ваканционен имот у нас проявяват и граждани на все повече различни страни от Западна и Централна Европа.

„Броят на държавите, чиито граждани се интересуват от „втори дом“ у нас, се увеличава. С това се разкриват нови перспективи за популяризиране на българския ваканционен пазар и отвъд традиционните клиенти от Германия, Чехия и Великобритания“, допълва Теофил Петров.

Вижте още

Историческият морски фар в Шабла отваря врати

А. Стойковa

В Париж се забавляват с игри от балконите

leni

Природните чудеса на Норвегия

Напишете коментар