Invest Build Media
Инвестиции

Топлата вода и парното ще поскъпнат с около 7% от юли

Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% заради увеличаването на цената на природния газ от 1 юли. Това се разбра на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи БНР.

Енергийният регулатор намалява исканото увеличение от страна на „Булгаргаз“ от 18% на 10,81%. Има още около 13 млн. лв. получени в повече от „Булгаргаз“ през миналата година, които досега не са отразявани в цената чрез намаляването й, е мотивът на регулатора.

Повишаването на цената на природния газ ще се отрази на цените на топлинната и електрическата енергия, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов: „Това е минималното повишение, което ние определяме въз основа на твърде високите цени на суровия петрол и на петролните деривати на международния пазар. Цени, върху които нито „Булгаргаз“, нито правителството на България, могат да влияят, посочи той.

Окончателното решение за цените комисията ще вземе на 29 юни. „В момента работят експертите и затова аз не мога да дам отговор по отношение на повишението на цената на топлинната енергия, както и на електрическата енергия“, допълни Иванов

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов посочи, че решението на КЕВР ще затрудни доставките на природен газ в страната. От дружеството смятат, че има опасност да не са в състояние да изпълняват лицензионните си задължения.

На закрито заседание в петък КЕВР ще вземе окончателно решение за цената на природния газ, а в неделя, на 1 юли, енергийният регулатор ще обяви окончателно какви ще бъдат цените на електрическата и топлинната енергия.

Вижте още

Евросъюзът ще плати за жп линия от Адриатическо море през Македония до България

ivan

Тръба от Турски поток може да влезе в България

ivan

От 1 юли средната пенсия щяла да се увеличи с близо 14 лв.

ivan

Напишете коментар