Invest Build Media
Туризъм

Нова туристическа директива влезе в действие в Евросъюза от 1 юли

От 1 юли потребителите могат да се възползват от новата напълно хармонизирана европейска директива за пакетните туристически пътувания, която влезе в сила вчера, съобщава „Дневник“. Мрежата на Европейските потребителски центрове (ECC-Net) обяснява последните промени.

Какво се променя?

Туроператорът може да увеличи цената до 20 дни преди началото на пакетната почивка, но само в случай, че това е изрично предвидено в договора. Увеличението на цената е възможно, когато промяна в цените на горивото, данъците или валутните курсове изисква това. От друга страна, ако посочените разходи се понижат, то туристите могат да поискат съответно намаляване на цената. Ако увеличението на цената е над 8% от общата за туристическия пакет, то Вие може да се откажете от услугата, без да дължите такса за прекратяване.

Директивата за туристическите пакетни почивки не включва ползването на ваканционни жилища или апартаменти, които се резервират директно от туроператора, без да се включва друга услуга.

Свързаните пътувания чрез споразумения също са обект на директивата. Например: Вие резервирате полет на сайт за резервации и сте препратен на друг сайт. На втория сайт резервирате хотел или наемате автомобил в рамките на 24 часа. При това Вашите лични данни се прехвърлят също в рамките на 24 часа. След като сте сключили такъв договор, Вие сте защитени срещу неплатежоспособността на резервационния сайт, който става туроператор, както и срещу неплатежоспособността на авиокомпанията и на хотела.

Отказ от пътуване

Отказвате се да пътувате, защото е изригнал вулкан или има атентат? Тогава не плащате такса. Можете да се оттеглите без неустойка от договора, когато са налице извънредни обстоятелства в мястото на пристигане – например избухва епидемия, изригва вулкан или има заплаха от тероризъм. В този случай организаторът ще Ви върне парите в рамките на 14 дни.

Няма достатъчно участници?

Туроператорът, както и досега, може да предвиди в договора, че пакетната почивка може и да не се състои, ако има твърде малко участници. В новата директива са определени срокове, в които организаторът трябва да уведоми клиентите си:

– 20 дни преди започване на изпълнението на туристическия пакет, ако пътуването продължава над 6 дни

– 7 дни преди началото на туристическия пакет, ако той продължава 2-6 дни

– 48 часа преди старта на пакетната почивка, когато тя трае по-малко от 2 дни.

Имате 2 г. да се оплачете

Възражения срещу качеството на услугите трябва да бъдат докладвани възможно най-скоро (за предпочитане още по време на пътуването), за да може туроператорът да реагира и да премахне проблема. Въпреки това вече ще можете да се оплачете в рамките на 2 години, ако не сте успели да се свържете с туроператора или пък проблемът не е бил отстранен.

Ако туроператорът е търговец, регистриран в друга държава от ЕС, Исландия или Норвегия, може да се обърнете за съдействие и към Европейски потребителски център България на www.ecc.bg.

Вижте още

Премиерът Борисов прие йорданска принцеса, говориха за туризъм

admin

Туристически инспекторат ще се грижи за правата на потребителите

ivan

Създават най-големия резерват за морски животни в Антарктическия океан

admin

Напишете коментар