Invest Build Media
Строителство

Китайци пак потвърждават сериозен интерес към строежа на тунел под Шипка

В края на тази седмица предстои подписването на меморандум и споразумение с четири китайски компании, които имат заявен интерес към тунела под Шипка и не само, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Предстои предсрочно през септември да бъде пуснат обходът на Габрово, малкият тунел и мостовите съоръжения, каза още министър Нанков.

„Форумът 16+1 е в София в четвъртък, петък и събота. В петък ще подпишем с четири китайски държавно-частни компании, основно с държавен капитал, които имат интерес не само към тунел под Шипка, но изцяло за магистрала Русе-Велико Търново към Шипка плюс Дунав мост при Русе-Гюргево. Сериозният интерес от тяхна страна е налице и ще го материализираме с подписване на конкретен меморандум и споразумение“, каза Нанков.

Министърът изрази задоволство, че в края на лятото предсрочно ще бъдат пуснати в експлоатация обходът на Габрово, малкият тунел и мостовите съоръжения.

Пред журналисти министър Нанков коментира, че с въвеждането на тол системата от нова година ще започне решаване на системния проблем с недофинансирането на пътния сектор. „Ако преди 15 години бяхме въвели подобна система за тарифиране въобще нямаше да коментираме състоянието на пътищата от трети, втори клас, камо ли общински пътища. След 6 до 7 години след въвеждането на тол системата и генерирането на около 1 млрд. лева на година ще имаме достатъчен ресурс за 6 до 7 години да рехабилитираме всички 8000 км пътища в лошо състояние, изчисли министър Нанков. Той добави, че до края на месец август ще е готова методиката за тарифиране на тол системата, която се изработва от Световната банка, след което ще започне обществено обсъждане за предлаганите тарифи, с които ще се облага преминаването на тежкотоварни автомобили по републиканските пътища. Регионалният министър обяви, че до края на седмицата се очаква подписване на споразумение за строеж на тунел под връх Шипка. В петък ще подпишем с 4 китайски компании. Те имат заявен интерес не само към тунела под вр. Шипка, а изцяло към магистрала Русе – Велико Търново, плюс нов мост при Русе – Гюргево, обясни регионалният министър. „Тази година предсрочно през септември пускаме обхода на Габрово”, допълни Нанков.

По отношение на публикувания от МРРБ проект на Национална жилищна стратегия, министър Николай Нанков коментира, че това все още е проект на стратегически документ, който не съдържа обвързващи клаузи като нормотворческо отношение или като конкретни политики за изпълнение. „Тече обществено обсъждане, като целта е да се чуят всички страни. След 30 дни, когато приключи, ще започне провеждането на форуми, на база на които ще се приеме стратегията на експертно и на политическо ниво. Очакваме в края на годината да бъде утвърдена и приета с решение на Министерски съвет и оттам ще мислим какви действия ще предприемем“, коментира министър Нанков. Той подчерта, че неприкосновеността на частната собственост е гарантирана, като основната цел е по-доброто управление и стопанисване на жилищния фонд. Министърът допълни, че всички бъдещи програми ще се основават на предвижданията на стратегията.

Министър Нанков направи символична първа копка за чакания повече от 40 години ремонт на третокласния републикански път Чирпан-Симеоновград. Присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, депутати и кметове от региона.

По-късно през деня министър Николай Нанков, заедно с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, направи и първа копка за рехабилитацията на 32 км от второкласния път II-59 Момчилград – Крумовград – Ивайловград, в който ще бъдат инвестирани над 20 млн. лв. от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г. и от държавния бюджет. Шосето не е обновявано от около 40 години. Ремонтът е разделен на два участъка. Първият е около 6 км (от км 24+548 до км 30+439), а вторият е близо 26 км (от км 30+439 до км 56+861.68). Рехабилитацията ще бъде изпълнена от ДЗЗД „ИЗТОЧНИ РОДОПИ 3“, а на втория лот – обединение „ПЪТ II-59“. През програмен период 2007-2013 г. бяха основно ремонтирани над 18 км от път II-59 Момчилград – Крумовград в участъка от км 6+230 до км 24+548. С успешното изпълнение и на проектите, които днес стартират ще бъдат рехабилитирани над 50 км от второкласния път.

Вижте още

Кметът Фандъкова и транспортният министър се похвалиха с третия лъч на метрото

ivan

Регионалният министър: Днес поставяме началото на завършването на магистрала Струма

ivan

Подобрява се бизнес климатът в строителството, търговията и услугите

ivan

Напишете коментар