Invest Build Media
Строителство

На 21 октомври пускат цялото движение по бул. „Пенчо Славейков“ в София

На 21 октомври трябва да бъде пуснато цялото движение по бул. „Пенчо Славейков“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира ремонтните дейности по първия етап от реконструкцията на булеварда.

Фандъкова отбеляза, че обектът ще бъде напълно завършен две седмици по-рано от предвиденото. Подменени са настилки, тротоари, изградено е енергийно ефективно осветление, допълнително ще бъдат засадени нови дървета. Тя е призовала изпълнителите не толкова да се бърза, колкото да се следи по-внимателно за качеството на изпълнението.

Вторият етап на ремонтите – от бул. „Прага“ до бул. „Тотлебен“, ще се извърши през 2019 г.

Кметът коментира и искането на архитектите да се променят условията за проекта за реконструкцияна площад „Св. Неделя“, както и множеството забележки на граждани и политически формации за ремонтите в района на ул. „Граф Игнатиев“.

Фандъкова посочи, че ще покани на среща представители на Камарата на архитектите и главния архитект, за да коментират въпроса с площад „Св. Неделя“ и едва тогава ще се вземе решение по конкурса.

По отношение на проекта за района на ул. „Граф Игнатиев“ кметът каза, че този проект се подготвя от пет години, направени са били много дискусии и обществени обсъждания, всички документи, включително сметките по него, са публични. Тя посочи, че не приема упреците за непрозрачност на проекта и допълни, че представители на политически сили, включително и от тези, които сега протестират, са участвали и в архитектурния конкурс, и в избора на изпълнител.

Фандъкова отбеляза, че вече е възложила контрол на контрола. Представители на Университета по архитектура и геодезия вече са били на обекта и са направили първи огледи. Кметът посочи, че има сериозни бележки по отношение на изпълнението на задачите на стоителния надзор и е санкционирала фирмата със 100 000 лв. Тя каза, че е недоволна, защото се налага общинският екип да връщат изпълнитгеля своевременно, за да бъдат коригирани различни участъци.

Йорданка Фандъкова призова да се изчака завършването на проекта и тогава на място всеки сам да прецени ремонта.

Не мога да приема категорично спекулациите и забъркването на моето име с обвинения в корупция, каза още Фандъкова.

В отговор на репортерски въпрос кметът Фандъкова посочи, че вижда голяма доза лицемерие в предложението сега да се прави референдум за инсталацията за изгаряне на отпадъци. Тя напомни, че вече има взето решение по въпроса от Столичния общински съвет.

Вижте още

Движението по ремонтирания бул. Тодор Каблешков в София тръгва до края на юли

ivan

Все повече строящи се жилища се купуват в София

ivan

Строителната камара започва да гради новите домове в Хитрино

admin

Напишете коментар