Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Ще увеличаваме взаимните инвестиции и двустранния обмен с Виетнам

България и Виетнам ще работят за насърчаване на взаимните инвестиции в сферата на информационните технологии и електрониката, както и за увеличаване на двустранния обмен в туризма. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министъра на външните работи на Виетнам Фам Бин Мин, които се срещнаха на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на президента.

Двамата са били единодушни, че динамиката на политическия диалог през последните години е предпоставка за активизиране на икономическото партньорство.

„Приветстваме постигнатото съгласие за приключване на преговорите по Споразумението за свободна търговия ЕС-Виетнам. Влизането му в сила ще способства за развитието на инвестиционния и търговски потенциал между нашите страни. България може да използва по-пълноценно възможностите, които предлага динамичният и перспективен пазар на Виетнам, и в същото време ще се превърне в притегателно място за инвестиции от Виетнам и другите страни от региона“, е посочил президентът. Румен Радев е отбелязал, че през последните години Виетнам се утвърждава като една от високотехнологичните държави в Азия и това открива нови перспективи за задълбочаване на двустранното партньорство.

По време на срещата държавният глава е призовал за възобновяване работата на Междуправителствената българо-виетнамска смесена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, а Фам Бин Мин подчертал, че Виетнам е готов да повиши нивото на председателстващия комисията от своя страна, като това вече ще бъде министърът на икономиката. Перспективите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството в областта на отбраната и военните технологии, също са били обсъдени по време на срещата.

„Наличието на близо 30 000 виетнамски граждани, завършили висше образование в България, които заемат днес важни постове в бизнеса и държавната администрация на Виетнам, разкриват голям потенциал и са солидна основа за надграждане на двустранните отношения“, е заявил държавният глава. Румен Радев подчертал, че България е регионален образователен център в Югоизточна Европа и изразил готовността на страната ни за възобновяване на добрите традиции на двустранното сътрудничеството в областта на висшето образование.

Вижте още

Размерът на тол-таксата ще се определя от класа на пътя и неговото състояние

ivan

Теменужка Петкова за „Белене“: Най-важно е, че има необходимост от нови мощности

ivan

Теленор стартира онлайн магазин, доставките са безплатни

ivan

Напишете коментар