Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Търсенето на селски имоти се увеличава

Изминалият месец премина на две скорости – изключително динамичен пазар до средата на март и пауза след въвеждането на извънредно положение. Съответно до средата на месеца наблюдавахме обичайния темп на активни продажби, характерен за последните месеци, а след това активността намаля и плановете бяха отложени за след кризата.

Въведеното извънредно положение силно ограничи възможностите ни да се срещаме с клиенти и да провеждаме огледи, а нашата социална и гражданска позиция ни накара да призовем клиентите да си останат у дома и да не идват на огледи, за да се справим с епидемията и да спазим призивите на здравните власти, посочват от BULGARIAN PROPERTIES.

Ето какво коментират от имотната агенция за пазара след въвеждането на извънредното положение:

– Клиентите заеха позиция на изчакване до приключване на кризата, но продължават да разглеждат и да се интересуват от имоти, а и имат повече време за това.

– Сделки продължават да се сключват, макар с намалял обем.

– Правят се и нотариални изповядвания при въведените от нотариусите изисквания и режим на работа.

– Активните купувачи са основно такива, които разполагат със собствени средства и искат да ги вложат в сигурен актив.

– Интересът се фокусира основно върху завършени сгради или такива, които са близо до Акт 16.

– Строителството на новите сгради продължава. Повечето от тях съобщиха, че са подсигурени с материали, а работният процес е организиран съгласно изискванията.

– Нарасна предлагането, както и интересът към имоти под наем.

– Засили се търсенето на имоти в покрайнините на София, най-вече такива в затворени комплекси или къщи с двор.

– Увеличи се интереса към селските къщи и ваканционните имоти, които предлагат възможности за уединение и отдих на собствена територия.

Беше даден силен тласък за дигитализация в имотния сектор и ползване на различни проптех решения, които да подпомагат процеса – 360-градусови турове, видео клипове, виртуални огледи, картови разплащания и др., които ще доведат до позитивни ефекти в дългосрочен план.

Какви са очакванията за цените на имотите

Все още е трудно да се прогнозира как ще се променят цените на имотите в условия на спад в активността на пазара и нарастваща безработица, макар очакванията за корекция надолу в известна степен да са оправдани, особено за имоти с надценени офертни цени. Към момента очакванията ни са промените да са временни и да са по-скоро корекция на съществуващи дисбаланси, а не цялостна промяна на пазарната картина.

Ефектите зависят най-вече от това колко време ще продължи епидемията и как бизнесите ще преминат през предизвикателствата. Цената на имотите е функция на доходите на хората и на наличността и достъпността на банково финансиране. Необходимо е време, за да видим как ще се развие процеса по нарастване на безработица, както и какво ще предложат банките на своите настоящи и бъдещи кредитополучатели.

Вижте още

Еврокомисията щяла да гарантира защитени паркинги на шофьорите на тирове

ivan

Microsoft превръща Гърция в дигитален лидер в Европа

Зелената зона се разширява в още четири софийски района

ivan

Напишете коментар