Invest Build Media
Инвестиции

КНСБ поиска допълнителни 991 милиона лева за заплати в бюджет 2019

Искането на КНСБ е да бъдат осигурени допълнителни 991,4 милиона лева за заплати в държавния бюджет за 2019 г., каза във Варна президентът на синдиката Пламен Димитров. По думите му към средствата за капиталови разходи и издръжка трябва да бъдат отпуснати още 691,5 милиона лева.

Основните критики на КНСБ към управленската политика в момента са насочени към пазара на труда и социалната сфера, допълни Димитров. Той уточни, че е наложително да бъде реализирана нова политика по доходите и заплатите да нарастват с между 12 и 15 процента ежегодно през следващите 4 години.

Позицията на синдиката е, че е наложително социалната система в страната да бъде коренно променена. Ръководството на организацията настоява още през 2019 г. да започнат да действат фондовете за квалификация и преквалификация на работещите, което ще подобри състоянието на пазара на труда у нас. Със същата цел КНСБ ще иска да бъде разработена и национална програма за подобряване дигиталните умения на населението, каза Димитров.

След вдигането на цените на тока и парното от 1 юли синдикатът е направил експресна предварителна оценка как те ще се отразят на издръжката на живота. Данните сочат, че се очаква тя да се повиши с 1,2 процента, като издръжката за нормалното съществуване на 4-членно семейство ще достигне 2 354 лева. Освен това поскъпването на тока и парното ще доведе и до увеличаване на енергийната бедност в страната.

Най-високият ръст е в средното образование. Там са нужни 362 млн. лв. повече спрямо сега действащия бюджет. Тези пари ще позволят 15 на сто увеличение на заплатите, което ще се равнява на средно 140 лв.

Държавните служители искат 20 на сто увеличение на заплатите и същия ръст на единните разходните стандарти. Това ще позволи увеличение на доходите в сферата или поне 150 лв. отгоре върху всяко възнаграждение.

Пожарникарите и спасителите от федерация „Огнеборец“ към КНСБ искат увеличение на бюджета на МВР с 253 млн. лв.

КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването настояват бюджетът на Министерство на здравеопазването в частта му „Разходи за персонал“ за 2019 г. да бъде увеличен с 49,4 млн. лв. спрямо сега действащия такъв.

Федерация на независимите синдикати от земеделието и Федерация на синдикалните организации от горското стопанство и дървообработващата промишленост искат да бъдат увеличени със 7 млн. лв. средствата за персонал в бюджета на МЗХГ, което да позволи увеличение на работните заплати във второстепенните разпоредители с 15%, което представлява ръст на заплатите 70-130 лв.

Федерацията на горските служители искат увеличение с 2 млн. лв. на бюджета на Изпълнителната агенция по горите.

Синдикатът на железничарите в България пък настоява за ръст на предвидените средства за субсидия на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ с 30 млн.лв за покриване на разходите за възнаграждения на заетите. Размерът на субсидията трябва да се повиши от 145 млн.лв. на 175 млн.лв.

Вижте още

Плодове и зеленчуци българско производство впечатлиха Букурещ

leni

Въвеждат тримесечни винетки за леките автомобили от 1 януари

ivan

Хиляди уплашени германци купуват имоти в Унгария

admin

Напишете коментар