Invest Build Media
Имоти и строителство

Ще искате разрешение от съседите ако ще правите ремонт в събота и неделя

Ремонтни дейности у дома през почивните дни само със съгласието на засегнатите обитатели на блока. Това предвижда текст в проектонаредба на Столичната община, която се очаква да бъде приета до края на месеца. Санкциите варират между 100 и 200 лева при първо нарушение, но размерът ще бъде определен от органите на реда, съобщава Дарик.

Какво са домашни дейности и как трябва да поискаме разрешени от съседите за тях, обясни вносителят на проектонаредбата – Иван Илиев.

Ако смятате да извършвате шумни действия в дома си през уикенда между 14:00 и 16:00 ч. или през нощта след 22:00 ч., оставете бележка, с която да предупредите съседите. Това би ви предпазило от евентуална санкция до 200 лв. според сериозността на нарушението. Това обясни председателят на комисията по обществен ред и сигурност – Иван Илиев:

„Домашните дейности, които включват такива, които създават шум, могат да бъдат най-различни: строително-монтажни дейности, използване на шумни машини не само за ремонти, дори и много силна прахосмукачка, която вдига силен шум“, каза Илиев.

Органите на реда трябва да преценят каква санкция предполага вашето нарушение. Тя няма да е една и съща, ако свирите на пиано и къртите плочки, например.

„Ние сме стеснили максимално интервалите, за да няма възможност за твърде широко тълкуване и голям творчески процес от страна на компетентния орган, но от неговите правомощия да фиксира и съответната санкция – от 100 до 200 лв. Обикновено за първоначално нарушение санкцията е малка, но вече при повторно нарушение, което е дефинирано ясно, че трябва да е извършено в рамките на една година от влязъл в сила съответен акт, вече се завишава и става в някои случаи и двойно“, допълни председателят на комисията по обществен ред и сигурност.

Наредбата, която се очаква да бъде приета до края на месеца, предвижда и санкции за улични музиканти, които свирят извън позволените им от общината места и с голяма озвучителна техника.

Също така забранява миенето на стъкла на колите, докато свети червено, но и на цирковите артисти, които изпълняват номера, докато шофьорите чакат, за да не застрашават безопасността на участниците в движението.

Вижте още

Еврокомисията ни отпусна 628 млн. лв. за дострояването на магистрала „Струма“

ivan

Отчуждават имоти за Северната тангента и Западната дъга на Околовръстен път на София

admin

Продажбите на жилищни имоти на зелено вървят нагоре

admin

Напишете коментар