Invest Build Media
Туризъм и Екология

Туристическото министерство ще иска до 15 млн. лева за национална реклама за 2019 г.

Министерството на туризма ще поиска сумата за националната програма за реклама за следващата година да е от порядъка на до 15 млн. лева. Това стана ясно след заседанието на Националния съвет по туризъм, провел се в курорта „Св. Св. Константин и Елена“. Според ресорния министър Николина Ангелкова, която се срещна с представители на различни институции и браншови организации, за основа ще се ползва сумата от тази година, която е над 13 млн. лева.

„Това е реалистичният вариант. Заложили сме оптимистичен, с който искаме увеличение. То ще е в рамките на миналогодишното увеличение от 2 млн. лева. Тази година също сме заложили такова принципно предложение, но пак казвам работим с реалистичен вариант на базата на бюджета за 2018 година“, коментира министър Ангелкова. Тя добави, че ако Министерството успее да докаже необходимостта от увеличението, за което има и подкрепата на бранша, парите може да бъдат заложени.

Програмата за национална реклама се одобрява година по-рано преди започване на изпълнението й, обясни министърът. И поясни, че това се прави с цел постигане на устойчиво развитие на сектора, което се доказва и от статистиката за туристически посещения. С конкретни стъпки вървим в посока постигане основната цел на Министерството на туризма, а именно превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация, посочи още тя.

Що се отнася до концепцията на Министерството на туризма по отношение на шума в курортите, Ангелкова коментира, че тя е изяснена. Министърът припомни, че и в момента се обсъжда статутът на националните курорти, като предложенията за продуктово зониране се подкрепя на 80 % от всички големи туристически организации и туроператори. Ангелкова отбеляза, че с промените в Закона за туризма, всяка община заедно с бранша ще решава дали курортът да е една зона или да бъде разделен на части – за отдих и семеен туризъм или за парти.

След срещата край Варна стана ясно още, че за първите пет месеца на годината над 2,34 млн. чуждестранни туристи са посетили страната, като ръстът е от 11. 1 %. Над 1.6 млрд са приходите от международен туризъм от януари до май. Основните направления, по които ще се фокусира Министерството на туризма са свързани с целевите топ пазари като Германия, Русия, Полша, Гърция, Румъния, Македония, Сърбия, Италия, Австрия, Франция, както и перспективните Китай, САЩ, Япония, Южна Корея, Индия и Близкият Изток. Очаква се през този летен сезон страната да постигне ръст от около 5% спрямо посещенията през миналата година в периода юни-септември и чуждестранните туристи да са повече от 5,5 млн. През лятото на 2017 г. чуждестранните туристи са достигнали общо 5,3 млн., като и тогава е отчетено нарастване от 5,7%, отбеляза министър Ангелкова. Тя добави, че ако прогнозите бъдат оправдани, това ще е трета поредна година на растеж и ще включи България в една от най-устойчивите дестинации за летен туризъм.

Вижте още

Предупреждение: Възможни са проблеми с пакетите „ол инклузив“!

ivan

Балнео и спа процедурите са сред най-търсените модерни услуги в туризма

ivan

Airbnb предоставя безплатни жилища за медици в Италия

leni

Напишете коментар