Invest Build Media
Туризъм

Туристическото министерство ще иска до 15 млн. лева за национална реклама за 2019 г.

Министерството на туризма ще поиска сумата за националната програма за реклама за следващата година да е от порядъка на до 15 млн. лева. Това стана ясно след заседанието на Националния съвет по туризъм, провел се в курорта „Св. Св. Константин и Елена“. Според ресорния министър Николина Ангелкова, която се срещна с представители на различни институции и браншови организации, за основа ще се ползва сумата от тази година, която е над 13 млн. лева.

„Това е реалистичният вариант. Заложили сме оптимистичен, с който искаме увеличение. То ще е в рамките на миналогодишното увеличение от 2 млн. лева. Тази година също сме заложили такова принципно предложение, но пак казвам работим с реалистичен вариант на базата на бюджета за 2018 година“, коментира министър Ангелкова. Тя добави, че ако Министерството успее да докаже необходимостта от увеличението, за което има и подкрепата на бранша, парите може да бъдат заложени.

Програмата за национална реклама се одобрява година по-рано преди започване на изпълнението й, обясни министърът. И поясни, че това се прави с цел постигане на устойчиво развитие на сектора, което се доказва и от статистиката за туристически посещения. С конкретни стъпки вървим в посока постигане основната цел на Министерството на туризма, а именно превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация, посочи още тя.

Що се отнася до концепцията на Министерството на туризма по отношение на шума в курортите, Ангелкова коментира, че тя е изяснена. Министърът припомни, че и в момента се обсъжда статутът на националните курорти, като предложенията за продуктово зониране се подкрепя на 80 % от всички големи туристически организации и туроператори. Ангелкова отбеляза, че с промените в Закона за туризма, всяка община заедно с бранша ще решава дали курортът да е една зона или да бъде разделен на части – за отдих и семеен туризъм или за парти.

След срещата край Варна стана ясно още, че за първите пет месеца на годината над 2,34 млн. чуждестранни туристи са посетили страната, като ръстът е от 11. 1 %. Над 1.6 млрд са приходите от международен туризъм от януари до май. Основните направления, по които ще се фокусира Министерството на туризма са свързани с целевите топ пазари като Германия, Русия, Полша, Гърция, Румъния, Македония, Сърбия, Италия, Австрия, Франция, както и перспективните Китай, САЩ, Япония, Южна Корея, Индия и Близкият Изток. Очаква се през този летен сезон страната да постигне ръст от около 5% спрямо посещенията през миналата година в периода юни-септември и чуждестранните туристи да са повече от 5,5 млн. През лятото на 2017 г. чуждестранните туристи са достигнали общо 5,3 млн., като и тогава е отчетено нарастване от 5,7%, отбеляза министър Ангелкова. Тя добави, че ако прогнозите бъдат оправдани, това ще е трета поредна година на растеж и ще включи България в една от най-устойчивите дестинации за летен туризъм.

Вижте още

Хората пътуват до летище София с друг транспорт и по-малко с метрото

ivan

Швейцария предлага по-ниски цени за студенти, които учат Туризъм

leni

Турските плажове ще отворят най-рано през август

leni

Напишете коментар