Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

65 хил. евро е средната цена на купуваните в София апартаменти

Двустайни апартаменти със средна цена 65 000 евро са най-търсените на пазара на недвижими имоти в столицата през второто тримесечие на 2018 г. Запитванията за такива жилища са 33% от всички. На второ място са тристайните жилища с 30% от общото търсене и при средна цена 105 000  евро. Това показват данните от анализа за второто тримесечие на годината на агенцията за недвижими имоти „Арко“, цитирани от в. Сега.

При жилищните сгради ново строителство превес в търсенето имат тристайните жилища, като цената, която са склонни да дадат купувачите, е в диапазона 110 000 – 130 000 хил. евро. Заради ниските лихвени проценти по ипотечните кредити сделките се финансират основно от банките с ниско самоучастие на купувачите.

През второто тримесечие се потвърждава тенденцията за нарастващ пазар, но с по-бавни темпове, отчитат още от агенцията. По данни на консултантската компания „Knight Frank“ през 1-вото тримесечие на 2018 г. България вече заема 7-о място сред най-бързо растящите пазари на жилища в света. Данните на Евростат и НСИ сочат, че ръстът на цените достига 7.1% на годишна база.

Въпреки оптимизма на брокерите за продължаващ растеж на цените обаче вече има признаци за задържане на пазара.

През второто тримесечие на тази година в София обемът на сделките е спаднал с 2%. В последните няколко години такъв спад не е имало, каза в края на миналата седмица пред БНР председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.

В столицата най-висок е интересът за покупка в кварталите „Изток“, „Редута“, „Оборище“ (предлагана средна цена 1300 евро/кв.м), „Кръстова вада“, „Витоша“, „Борово“, „Гео Милев“ (1100 евро/кв.м), „Младост-1“, Център, „Дианабад“ (950 евро/кв.м),, „Лозенец“ и „Малинова долина“.  Най-непопулярните квартали за покупка на жилище са „Зона Б-5“, „Свобода“, „Хладилника“, „Княжево“, „Орландовци“, „Полигона“.

В столицата за периода април-юни най-много се предлагат 3-стайни жилища (48% от всички оферти) при средна офертна цена 1000 евро/кв. м, следвани от 2-стайните апартаменти (40%) със средна цена от 1020 евро/кв. м.

Вижте още

Жената, която създаде бранд за милиарди, с 500 долара начален капитал

leni

Премиерът е убеден, че бихме могли до една година да кандидатстваме за Еврозоната

ivan

Социалният министър: Имаме ниска безработица и глад за квалифицирани кадри

ivan

Напишете коментар