Invest Build Media
Инвестиции

Анализ: Цената на гражданската отговорност не покрива разходите на застрахователите

Събраните през 2017 г. премии за най-масовите автомобили – автомобили, камиони и автобуси, не са достатъчни, за да покрият разходите на застрахователите. Такъв извод прави Комисията за финансов надзор в обширен анализ на пазара на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Той обхваща периода от 2012 до 2017 г., пише Дневник.

Това на практика означава, че цената на застраховката не покрива разходите на застрахователите. Авторите на анализа изрично посочват, че изводите им са за целия пазар, а не се отнасят към финансовите резултати на отделни компании.

От данните се вижда, че претенциите и изплатените щети далеч не са най-много сред леките коли, а са сред товарните над 5 т и автобусите. Вижда се и че претенциите и изплатените щети за имуществени вреди са много по-малки като размер от тези за неимуществени.

Така през първата изследвана година – 2012, средният размер на претенциите за имуществени вреди при леките коли е бил 1419 лв., а през 2017 г. сумата дори леко спада до 1362 лв.

Посочва се, че делът на неимуществените вред е едва 3% от всички, за които са предявени претенции пред застрахователите. За разлика от имуществените претенции обаче тяхната средна стойност е няколко пъти по-висока – при средна претенция за имуществена вреда пазара от 1602 лв. средната неимуществена претенция е 43 751, или с 26 пъти повече от средната имуществена претенция. Така делът им в крайната загуба общо за пазара е малко над 50%. Като абсолютна стойност за 2017 г. сумата е над 394 млн. лв,, се посочва в анализа на комисията.

Прилагат се данни на МВР, според които ранените и загиналите при катастрофи за миналата година са общо 9362, като броят им през последните години е относително същият. През 2017 г. в страната са регистрирани 6888 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 682 и са ранени 8680, от които 6737 леко и 1943 тежко.

Този анализ има за цел да установи дали общо за пазара е налице достатъчност на премиите по застраховката, в това число и за всяка отделна рискова група. Този анализ няма за цел да установи дали премията е достатъчна за всеки отделен застраховател на база неговите индивидуални резултати, се посочва в анализа на комисията.

Цитираните статистически изчисления за загубата на застрахователите са според техния пазарен дял, а не се основават на техните финансови резултати.

„Посоченият резултат няма за цел да дава заключение за достатъчността на премиите за всеки застраховател поотделно, а е представен с цел сравнение как би изглеждал резултатът за застрахователя, в случай че има средния за пазара портфейл.“

Въпреки това анализът дава основания да се смята, че е възможно ново поскъпване на задължителната застраховка. През последната година това се случи на няколко вълни. От началото на 2017 г. застраховката поскъпна с около 25-30%, особено в някои сегменти – в зависимост от възрастта на водача, големината на населеното място и обема на двигателя на автомобила. На практика под 200 лв. няма цена на застраховката.

Междувременно Министерството на финансите публикува проект за промени в Кодекса за застраховането, които са свързани с въвеждането на европейски директиви.

Според предлаганите промени цената на застраховката за професионална отговорност на застрахователните брокери се вдига от 2 240 400 лв. на 2 500 000 лв. за всяко застрахователно събитие, съответно от 3 360 600 лв. на 3 700 000 лв. за всички събития за една година

Предлага се и въвеждане на нов режим за актуализация на застрахователните суми съобразно ръста на потребителските цени, при който промените ще се извършват с регламент на Европейската комисия, приет по предложение на Европейския орган по застраховане и професионално пенсионно осигуряване. По този начин ще се избегне необходимостта при всяка актуализация да се извършва изменение на Кодекса за застраховането, тъй като новите изменени размери ще имат пряко действие.

Въвеждат се и редица допълнителни гаранции за защита интересите на потребителите. Забранява се на продаващите застраховки да предвиждат възнаграждения при ползването на продукти.

Предложено е създаването на задължение за посредниците да информират ползвателите на застрахователни услуги за това дали в отношенията си с тях действат от името на ползвателя или от името на застраховател.

Вижте още

ЕРП-та искат сериозно увеличение на цената на тока, КЕВР: Няма да позволим

ivan

Очакват се загуби в туристическия бранш на Испания с около €83 милиарда през 2020-а

viktoria

Варна започва втория етап от транспортния си проект

ivan

Напишете коментар