Invest Build Media
Инвестиции

Еврокомисията одобри българската програма за борба с двойните стандарти при храните

Европейската комисия одобри българската програма за борба с двойните стандарти на храните в ЕС, която е на стойност 1.3 млн. евро. Пилотният проект е създаден от евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков и е бил приет с най-високата възможна оценка – клас „А“.

Андрей Новаков посочи, че това не е инициатива или кампания, а програма, по която всички потребителски организации в ЕС, които се занимават с двойния стандарт при храните, ще могат да кандидатстват.

„Очакваме с тези пари те да повишат своя капацитет – закупуване на оборудване, провеждане на тестове, провеждане на информационни кампании и разясняване на потребителските права и повишаване на сътрудничеството между отделни държави така, че с тези пари те да станат абсолютно пълноценни в това да защитават потребителите. Очакваме така да се въведат минимални стандарти“, каза още евродепутатът.

По думите му до края на август ще бъде внесено изменение в бюджета на ЕС за 1.3 млн. евро и се очаква още през 2019 г. да започне изпълнението на програмата. Като един от основните проблеми, които тя ще реши, Новаков посочи това, че ще се създаде обективен анализ на целия ЕС, а не само на отделни държави, както е в момента.

Емил Радев обясни, че чрез програмата ще могат да се завеждат колективни потребителски искове във всички държави, в които правата на потребителите са нарушени. „До преди няколко години ЕК отричаше въобще да има двоен стандарт, но след многобройните изследвания и писмени въпроси, които задавахме на ресорните комисари, това се промени. Призна се, че има двоен стандарт между храните в Източна и Западна Европа. Искаме да се определи единен стандарт на храните и напитките в ЕС и ако може, да има и централен орган, който да следи за спазването на този стандарт, така че да може гражданите на различните страни на ЕС да имат достъп по еднакво качество храни“, каза още той и коментира, че има двоен стандарт в ЕС и в други потребителски стоки като козметика, почистващи препарати, горива.

„Двойните стандарти са огромен бич на ЕС и ние ще направим всичко възможно, за да променим това. Надявам се, че с цялата информация, която ще се събере, да получим една по-пълна картина в кои държави го има този проблем. И се надявам в крайна сметка да имаме едно ново законодателно предложение за уеднаквяване на стандартите“, обясни Радев.

Вижте още

Строят нов завод за ремонт на локомотиви край Русе

admin

Като граждани на Евросъюза консумираме 140 халби бира годишно на човек

ivan

BILLA пак стана любимата търговска верига на българите

ivan

Напишете коментар