Invest Build Media
Строителство

Регионалното министерство поставя приоритет върху пътищата в Северна България

През следващите години основно Северна България е приоритет, тя е във фокуса ни този мандат, като довършваме и магистрала „Струма“ в Южна България. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в интервю за бТВ.

Министър Нанков посочи, че ремонтът от Ябланица до Тетевен върви с перфектни темпове. „В рамките на следващите месеци стартираме още 137 км като обществени поръчки – т.е. избор на изпълнител на нови трасета и етапи по протежението София – Велико Търново. До 3 години и половина е абсолютно реалистично да стигаме до Велико Търново по автомагистрала. А до 2024 очакваме цялата автомагистрала „Хемус“ да е готова. За разклона от Ловеч до Плевен имаме готовност още в края на този месец да стартираме с обществена поръчка. Инженеринга е по-тежката процедура за 75-те километра от разклона Ловеч – Плевен до Велико Търново, затова този участък ще се забави с около шест месеца. Вчера мина една много важно решение на Министерски съвет за отчуждаване на имоти по отношение на участъка от Буковци към Белокопитово – август ще бъде първата копка и на него и ще сме готови предсрочно година и половина“, обясни още той.

Нанков посочи, че за пътя Русе – Велико Търново е насочено заседанието на Върховния административен съд за 21 септември. „Говорим за жалби по екологичното законодателство, дори понякога и с политизиране на процеса. Понякога опозицията често се опитва да бламира, да спира процеса и да каже: „ето, те не изпълняват ангажименти относно сроковете“. Но ако на 21 септември решението на съда е в полза на АПИ, стартираме процедурите и за автомагистрала Русе – Велико Търново, като очакваме строителството да свърши 2022 – 2023, в зависимост от скоростта на избор на строителя на трасето. Проблемът не е в строителството, вече се строи качествено и бързо, проблемът е докато се стигне до него“, каза още той и посочи, че България строи най-евтините магистрали, но не за сметка на качеството.

„Имаме недостиг на финансов ресурс за маркировка, за почистване на храсти, за поставяне на мантинели и затова толкова важна е тол системата – повече ресурс, под-обра поддръжка и повече магистрали“, обясни регионалният министър.

Вижте още

Предложение: безплатно саниране за близо 2000 многофамилни сгради

leni

Продължава ремонтът на улица „Иван Вазов“

ivan

Искат от министър Павлова мораториум върху застрояването на парк Бедечка

admin

Напишете коментар