Invest Build Media
Инвестиции

Над 2600 спирки в столицата ще бъдат ремонтирани от концесионер

Ще бъдат ремонтирани над 2600 спирки, монтирани над 1500 спирконавеса и изградени около 300 нови павилиона на спирки в столицата. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, след като Столичния общински съвет прие план за предоставяне на концесия за управление и поддържане на спирките на обществения транспорт на територията на Столична община.

„Няколко години подред обсъждаме тази тема и за мен най-важно е какви ще бъдат ползите за града. А те ще бъдат ремонт на над 2600 спирки, които са на територията на цялата Столична община, и монтиране на между 1500 и 1800 спирконавеса, което означава с между 400 и 700 спирконавеса повече от сега съществуващите. Знаем, че това е един сериозен проблем на града, навсякъде има оплаквания по този повод. Въпросът, който се разискваше вътре, е дали трябва общината да ги изгради, или да ги предостави на някой друг. Аз смятам, че когато можем да не изхарчим над 18 млн. лв., трябва да се възползваме от това. Защото 18 млн. лв. това могат да бъдат огромни средства за ремонт на улици, на тротоари, за изграждане на детски градини или училища. Затова предложихме този модел, надявам се всички икономически и правни анализи да са направени така, както трябва. За мен е много важно в договорите да има ясни регламенти за прекратяване, ако бъдещият концесионер не си изпълнява ангажиментите. Разделихме София на 4 зони – всеки кандидат може да участва най-много в две, за да не се допусне монопол“, каза още Фандъкова. По думите ѝ четирите зони са разпределени сравнително равномерно.

„Предложението за концесията е за 15 години с възможност допълнително за още 5, за да може да излезе тази огромна инвестиция, която трябва да се направи. Всеки концесионер поема ангажименти за демонтаж на съществуващите спирки, монтаж на новите спирконавеси и елементи около спирката – кошчета, знаци, електронни табла, а също така и поддръжката за цялото време – почистване, поддръжка и т.н.“, коментира Фандъкова и посочи, че сметосабирането не е предмет на тази концесия.

„Атрактивната част е в това, на част от спирките да има монтиране на рекламни съоръжения и изграждане на павилиони в някои от спирките, които са ясно посочени със схемата на главния архитект. Павилионите ще бъдат около 300. Спирките ще бъдат с еднакъв дизайн, който вече е изготвен и утвърден. Те всъщност са няколко вида – в зависимост от мястото са по-големи и по-малки, има възможност за повее спирконавеси, за по-здрави на места, където има по-голям вандализъм и т.н. След сключването на договора в рамките до 2 години е срокът за пълната подмяна и монтирането на новите спирки. Очакваме над 80 хил. евро годишно печалба от това“, обясни Фандъкова.

На въпрос докога ще се случи това, кметът на София отговори, че очаква да се проточи във времето, тъй като най-вероятно ще има обжалвания. „Така че, за съжаление, не мога да дам срок кога ще започне цялата тази процедура“, каза още Фандъкова.

Вижте още

Кариерни форуми ще връщат българи, мигрирали в чужбина

ivan

Wall Street продължава ръста си към рекордни върхове

leni

Хотелиерите планират намаляване на цените предвид по- ниския брой на туристи

viktoria

Напишете коментар