Invest Build Media
Без категория

Ден на национален траур в памет на загиналите край Своге

Днес в България е ден на национален траур в памет на 16-е жертви на тежката катастрофа от събота, случила се в района на Искърското дефиле край Своге.

В събота автобус с хора прибиращи се от екскурзия излезе от пътя и падна от 20 метра височина. Загинаха 16 души, а 21 бяха ранени. Някои от ранените продължават да са в тежко състояние, като са настанени в болници в София, съобщава тази сутрин Българското национално радио.

Повечето от загиналите са от софийското село Световрачене. Сред тях е и момче на 13 години. Хората са се връщали от екскурзия в манастира „Седемте престола“. На един от завоите водачът губи контрол над автобуса, удря леко четири автомобила, блъска се в мантинелата и пада в дерето до пътя. Вчера прокуратурата обяви, че работи по три основни направления в разследването – състоянието на пътя, действията на шофьора и отговорностите на транспортната фирма.

Днес трябва да стане ясно дали ще има конкретни обвинения за трагедията край Своге.  Разследването се води от Националната следствена служба. Решението на държавното обвинение се чака в ранния следобед и  до голяма степен то е свързано с назначените технически експертизи. Една от тях е на състоянието на пътя, който, както стана ясно – след ремонт срещу 23 милиона евро, преди 2 години, дал дефекти.

Въпреки петкратните покани те да бъдат отстранени, реакция от фирма „Трейс Своге“ нямало, стана ясно от думите на регионалния министър Николай Нанков. Дали  състоянието на пътя е имало решаващо значение за трагедията, ще стане ясно от резултатите от взетите проби на асфалта и мантителата, а от тях ще зависи дали ще има обвинения и за отговорни длъжностни лица.

От холдинга „Трейс груп“ заявиха, че асфалтовите настилки са изпълнени през 2014-а, като пътят е пуснат за експлоатация 2 години преди формалното му приемане през 2016. През това време е изтекъл и гаранционният срок на ремонта, а впоследствие ремонтите по него са извършвани от  фирма, избрана от Агенция „Пътна инфраструктура“. От „Трейс“ също изтъкнаха, че второкласният път Мездра-Своге-Нови Искър не е предназначен за настоящия засилен трафик.

С експертиза ще се установява и техническото състояние на пропадналия автобус и поведението на шофьора. 59-годишният Григор Григоров, който е в болница без опасност за живота, е и един от собствениците на фирмата – превозвач „Мобилус-5“. От прокуратурата заявиха, че при разпита си, обяснил, че за момент  изгубил контрол над автобуса и после той полетял към дерето. Установено е и че се е движел с по-висока от разрешената скорост, което е сред утежняващи отговорността му обстоятелства.

Независимо експертно разследване с участието на специалист по пътна безопасност от Австралия започва днес на мястото на жестоката катастрофа при Своге. Чрез видеозаснемане от дронове и външна консултация, от Института за пътна безопасност ще търсят причините за тежкия инцидент на пътя.

В Църквата „Св. Безсребърници Козма и Дамян“ в село Световрачане днес ще бъде отслужена заупокойна литургия в памет на жертвите и молебен за изцелението на пострадалите от тежката катастрофа. От това село са 15 от 16-те жертви на трагедията. Все още не се знае кога ще са погребенията на загиналите в катастрофата.

Вижте още

Хотел „Студенец“ – Пампорово – „МИГ Инженеринг“

Думата на 2020 г. е…

Bright Consulting New Office – София – „Брайт Консултинг“

Напишете коментар