Invest Build Media
Строителство

Обходът за тунела под прохода Шипка ще бъде завършен до края на годината

До края на годината трябва да приключи изграждането на обхода за тунела под прохода Шипка, а през 2019 г. да стартира възлагането на самия тунел. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Николай Нанков по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

„Нека на всички да е ясно, че тунелът под Шипка свързва не просто две области – Южна и Северна България, но има и надевропейски измерения. Говорим за пътен коридор, който продължава през Истанбул към Близкия Изток“, каза още Нанков и посочи, че това е един огромен проект.

По думите му проектът е в две части. „Първата фаза е обход, минаване на експертен технически съвет към АПИ и т.н. – това ще приключи в рамките на тази година. Тоест, не само тунел като тунел, а имаме съответни етапи, които се изпълняват по линия на първа фаза. А през 2019 г. трябва да стартира възлагането на самия тунел – над 3 км. Източник на финансиране е държавен бюджет и бъдещо частно партньорство“, коментира Нанков.

По отношение на двата месеца забавяне за въвеждане в експлоатация на участък от обхода, Нанков посочи, че това е станало заради процедурите и по строителство, и по оформяне на документация и нейното приемане. „Септември беше срокът по договор, но всичко ще бъде готово до края на годината с изключение на най-високото мостово съоръжение, строено в България преди повече от 30 години“, коментира той.

Вижте още

Внесоха подписката за референдума срещу строежите в Младост

admin

Европарламентът обяви магистрала Тракия и метрото в София за образци за европейско финансиране

ivan

Стартира сериозен ремонт на Аспаруховия мост във Варна

ivan

Напишете коментар