Invest Build Media
Инвестиции

Вицепремиерът Дончев откри есенния панаир в Пловдив

Панаирът трябва да е устройството, което ще измери пулса на българската икономика, това каза вицепремиерът Томислав Дончев на откриването на 74-ия Международен технически панаир в Пловдив.

През последните 10 години, докато спорим за реформи в държавните системи, българският бизнес и българските предприемачи сами направиха една значима реформа. Тихо и неусетно българската икономика мигрира от икономика базирана на спекулации с недвижими имоти, услуги и бързи пари към повече производство и експорт. Българските производители успешно се конкурират на общия пазар, изнасяме повече и изнасяме стоки с по-висока добавена стойност.  Вицепремиерът отбеляза, че е дошло време да се направи и следващата крачка. Не може да развиваме икономика, базирана на ниска цена на труда и ниска цена на ресурса. Все повече и държавата и бизнесът трябва да инвестират във високи технологии и роботизация, което да повиши добавена стойност на продукцията.

Дончев посочи, че държавата не е наблюдател на този процес, защото няма как да развиваме индустрия 4.0, ако администрацията и образованието са съответно 1.0 и 2.0. Държавата трябва да е силна там, където има нужда от нея и да се оттегли, там където пречи. А панаирът ще бъде тази диагностика докъде сме, докъде сме стигнали, какви стоки и колко изложители, производители, иновации и клиенти са се появили тук, заключи вицепремиерът.

В 74-я Международен технически панаир в Пловдив участват 550 фирми и компании от 35 държави /от Европа, Азия и Севрна Амарика/, които показват модерните технологии, продукти и услуги в сферата на електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, информационните технологии, роботиката и автоматизацията, машиностроенето, строителството, водния сектор химическата промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилната индустрия. Страна партньор на международното изложение тази година е Индия, която участва с 46 свои компании.

И тази година най-големи са експозициите на изложбите „Машиностероене“ и „Стройтех“, съществено увеличение имат и „Елтех“ и „Енеко“, с 36 и 23 процента. Авомобилното изложение „Ауто сити Пловдив“ демонстрира много и едни от най-големите новости в сферата, сред които хитови  електромобили, както и демонстрации за реставриране и пълна промяна на интериора на автомобила. Съюзът на изобретателите показва 17 непоказвани досега разработки на учени от шест държави.

Международният технически панаир в Пловдив продължава до 29 септември.

Снимка: БНТ/БТА

Related posts

50 млн. лева ще бъдат похарчени за обучение на нискообразовани заети лица

ivan

Въвеждат се лимити на депозитите на софийски общински дружества в банки

ivan

Китай създава център за земеделие и туризъм край София

ivan

Leave a Comment