Invest Build Media
Инвестиции

112 млн. лв. ще бъдат дадени на общините за борба със замърсяването на въздуха

Борбата със замърсяването на въздуха ще бъде насочена в две направления. Първото ще е, че общините ще получат 112 млн. лв. Вторите мерки са национални и трябва да се вземат от съответните министерства. Това коментира вицепремиерът Валери Симеонов по време на представянето на проекта на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 г., цитиран от Агенция Фокус.

„Днес с помощта на Световната банка и с усилията на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) вече имаме този документ, който е резултат от финансовата политика на правителството с цел подобряване чистотата на атмосферния въздух. Този приоритет не е издигнат само заради риска от санкции от ЕС, а е ангажимент, който сме поели към обществото“, каза Симеонов. По думите правителството ще разчита на Националното сдружение на общините за съвместна работа.

Той посочи, че правителството трябва да осигури подобряваща се околна среда за живот. „Сериозни подобрения има, както и сериозна промяна – това мога да кажа аз, като един от най-възрастните хора в тази зала, който съм се возил в парни локомотиви, които бълваха черни облаци. Даже на брат ми едното око пострада точно от такава искра. В сравнение с тези времена – 50-60-те години, сегашното състояние на атмосферния въздух е нещо като пълна стерилност“, добави Симеонов.

На събитието присъстваше и колегата му – министърът на околната среда и водите Нено Димов. Според него тази година се очаква Варна да излезе от списъка с градовете, които са с превишение на фините прахови частици.

„В нашите станции следим 10 показателя и във всички с изключение на един, България е постигнала изискванията на европейското законодателство. Само с фините прахови частици имаме проблем и за това сме санкционирани“, информира Димов.

Той посочи, че от 6 юни е в сила новия Закон за движение по пътищата, който регламентира връзката на полицията с пунктовете за технически преглед, които могат да извършват служебна дерегистрация. „Вече е факт и промяна на режима, по който могат да бъдат изкупувани катализатори от вторични суровини. Всеки катализатор трябва да бъде съпровождан с документи, иначе ще се разглежда като краден. Въведена е и екотакса за МПС“, посочи Димов. Следващото направление, в което ще се работи, е битовото отопление.

Вижте още

Българските биохрани са с много добро качество, твърди специалист

ivan

Три пъти по-малко фалшиви слънчеви очила открити в търговската мрежа

ivan

Белгийци ще проучват възможностите за инвестиции в България

ivan

Напишете коментар