Invest Build Media
Туризъм

Предлага се да има консултативен съвет за дигитализация в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова предложи по време на форум да бъде създаден Консултативен съвет за дигитализация в сектора, като органът ще бъде към министъра по аналогия с Консултативния съвет за кадрите в туризма. Тя информира участниците в конференцията „Дигитална трансформация в туризма“, че скоро ще изпрати покани до заинтересованите представители на бранша за създаване на съвета. Идеята е това да бъде постоянно действащ орган, изтъкна министърът.

Форумът е организиран от Националния борд по туризъм със съдействието на Министерството на туризма и Държавната агенция „Електронно управление“, а БТА е медиен партньор.

Пред журналисти министърът информира, че още днес ще изпрати писма до заинтересованите от създаването на консултативния съвет, за да излъчат свои представители за членове на този орган, за което ще им бъде даден срок от две седмици.

Основната цел на съвета ще бъде приемане на Стратегия за дигитализация в туризма и план за действие. Като постоянен орган той ще съдейства за осигуряването на непрекъснат мониторинг на световните тенденции в тази област и ще предлага на министъра на туризма новостите, които следва да бъдат въведени в националната реклама, както и дава предложения за законодателни промени, които до улеснят процеса на дигитализация.

Министър Ангелкова съобщи, че в средата на ноември ведомството ще бъде първото, което ще предостави ползването на електронни услуги не само чрез електронен подпис, но и чрез лицево разпознаване. Услугата ще е приложима например при категоризация или прекатегоризация на места за настаняване, както и за други услуги по Закона за туризма. Нова услуга ще бъде представена на 15 ноември.

В отговор на въпрос министърът каза, че се изчаква решение на съда във връзка с обжалването на обществена поръчка за новия сайт на министерството, за да може да започне неговото разработване. В новия сайт са предвидени връзки със социалните мрежи и допълнителни платформи. Сега жалбата е на последна инстанция в съда, коментира министърът, като изрази оптимизъм работата по новия сайт да почне от следващата година.

Вижте още

Очакват утрояване на нощувките в хотели в София по време на европредседателството

ivan

Град от бръшлян (СНИМКИ)

leni

Зимните курорти са с технически изправни лифтове, показват проверките

admin

Напишете коментар