Invest Build Media
Инвестиции

Борисов и Ципрас подписаха за развитие на жп-връзката Солун-Кавала-Александруполис -Бургас-Варна-Русе

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас подписаха в „Евксиноград“ съвместна декларация за развитието на железопътната връзка Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе.

Документът предвижда създаването на съвместна проектна компания, която да работи по реализация на следващата фаза на проекта. До средата на декември ще бъде подготвено и Междуправителствено рамково споразумение за развитието на железопътната връзка.

Началото на проекта е било поставено с Меморандум за разбирателство, който е бил подписан от министрите на транспорта на България и Гърция в Кавала през септември 2017 г., по време на официално посещение на правителствена делегация от България, ръководена от премиера Борисов. Проектът е от  голямо стратегическо и икономическо значение. Той цели развиването на устойчива двойна железопътна ос, електрифициран железопътен коридор с модерна ERTMS система за управление на железопътния трафик, свързващ българските и гръцките пристанища. Изграждането на железопътната линия е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море „Sea2Sea“.

В съвместната декларация се предвижда също така възможността да бъде разгледано разширяването на обхвата на Меморандума за разбирателство чрез увеличаване на интермодалността на проекта, включително по-нататъшното развитие на шосейната връзка от Александруполис до Бургас.

Вижте още

Съдът забрани нелоялни търговски практики на Теленор и Мтел

ivan

112 млн. лв. ще бъдат дадени на общините за борба със замърсяването на въздуха

ivan

Най-малкият замък във Великобритания предложен на пазара

ivan

Напишете коментар