Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Признак за успокояване на пандемията – акциите поскъпват

Европейските акции поскъпват в понеделник, насърчени от оптимизма, че смъртните случаи от коронавируса намаляват в няколко от огнищата на здравната криза. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Индексът Stoxx 600 се повишава с 3%, воден от ръста в цените на акциите на компаниите от автомобилния, туристическия и застрахователния сектор”.

“Въпреки че коронавирусът остава основна здравна криза, смъртните случаи в Ню Йорк намаляват за пръв път, Италия също докладва за най-малкък брой на смъртните случаи от две седмици насам, във Франция жертвите на заразата са най-малко за последните 5 дни, а в Испания броят на смъртните случаи е най-нисък за последните 3 дни”, посочи Ийстън.

“Междувременно американският президент Доналд Тръмп предупреди, че предстои “много ужасяваща” фаза на пандемията, докато компаниите намаляват насоките си и преустановяват изплащанията на дивиденти заради икономическите щети от коронавируса”, обясни той.

Пазарният анализатор отбеляза, че британският паунд е волатилен, след като беше съобщено, че премиерът Борис Джонсън постъпва в болница заради неотшумяващите симптоми на коронавируса.

По думите му йената отслабва, след като японският премиер Шиндзо Абе предприе стъпки, доближаващи страната до обявяване на извънредно положение.

“Петролът изтрива част от по-ранните си загуби след сигнали, че Саудитска Арабия и Русия имат прогрес към постигането на споразумение за намаляване на производството”, посочи още Ийстън.

Вижте още

Работодателите няма да протестират срещу поскъпването на тока

ivan

ЕС ще инвестира по 20 млрд. годишно в развитието на изкуствен интелект

leni

Премиерът очаква бум на инвеститори в Северозапада при изграждане на пътища

ivan

Напишете коментар