Invest Build Media
Туризъм и Екология

14 любопитни факта за Португалия

Португалия е сред най-колоритните европейски държави и популярна туристическа дестинация. Предлагаме ви някои любопитни факти за страната, нейната история и известни личности:

1. Половината Нов свят някога принадлежал на Португалия.

С договора от Тордесиляс през 1494 г. империята получава източната половина от новооткритите територии, вкл. Бразилия, части от Африка и Азия. Колониалното й владичество продължава близо шест века – от превземането на Сеута през 1415 г. до предаването на Макао в китайски ръце през 1999 г.

За известно време през XIX в. (1815-22 г.), когато кралското семейство емигрира заради нашествието на Наполеон, столицата е била преместена в Рио де Жанейро, а страната се наричала Обединеното кралство Португалия, Бразилия и Алгарв. Когато се завръща в родината, крал Жоао VI оставя начело на управлението сина си Педро, който обявява независимост от Португалия.

2. Португалският е официален език в девет държави: Португалия, Бразилия, Кабо Верде, Ангола, Мозамбик, Принсипи, Сао Томе, Екваториална Гвинея и Гвинея Бисау, откъдето е голмайсторът от финала на Евро 2016 Едер. Португалски се говори също в Гоа (Индия), Макао и Източен Тимор.

3. Португалия претендира да е най-старата държава в Европа, с установени граници от 1139 г. Първият крал на страната е Афонсо Енрикес, останал на трона рекордно дълго време – от 1112 до 1185 г. Страната е монархия до 1910 г., а в Европейския съюз влиза през 1986 г.

4. В столицата Лисабон се намира най-старата действаща книжарница в света –  Bertrand, отворила врати през 1732 г.

5. Страната е най-големият производител на корк, изнасяйки 70% от всички световни запаси, предимно за държави като Германия, Великобритания и САЩ.

6. Най-дългият мост в Европа е „Васко да Гама“ в Лисабон, дълъг 17 км.

7. Най-старият дипломатически договор в света е подписан между Англия и Португалия през 1373 г. и е още в сила, задължавайки двете държави в алианса да се защитават взаимно в случай на война.

8. Една от най-популярните дестинации за сърфинг е португалското крайбрежие, чиято дължина е 800 км. Местните обичат да казват, че подходящото за сърфиране време е 364 дни годишно, като там е регистриран и рекордът за най-високата вълна, „уловена“ от сърфист – над 30 м.

Макар да е на атлантическото крайбрежие, страната има средиземноморски климат, с едни от най-високите средногодишни температури на Стария континент – между 12 (в планинския север) и 18 градуса (на юг).

9. Едно от най-мощните земетресения в Европа удря Лисабон на 1 ноември 1755 г. със сила 9 по Рихтер, последвано от цунами и пожари, предизвикани от свещите, които горят в църквите по случай Деня на вси светии. Убити са 275 хил. души, а 85% от сградния фонд е унищожен.

10. Португалия премахва робството първа, още през 1761-ва – няколко десетилетия преди Великобритания, Франция, Испания и САЩ.11. 10-те най-известни португалци – освен настоящата им футболна звезда Кристиано Роналдо, който е най-популярният спортист във „Фейсбук“, с над 113 млн. почитатели:

Васко да Гама – мореплавател, който в края на XV в. открива морския път към Индия

Фернандо Магелан – мореплавател, начело на първата околосветска обиколка по вода (1519-22 г.)

Мариза – певица на фадо

Жозе Сарамаго – писател, нобелов лауреат за литература (1998)

Нели Фуртадо – канадска попзвезда от португалски произход

Мануел де Оливейра – кинорежисьор (1908-2015)

Еузебио – най-прочутия футболист в историята на Португалия, роден в Мозамбик (1942 г.)

Жозе Моуриньо – най-скъпоплатеният футболен треньор в света

Нуно Бетънкорт – китарист („Екстрийм“)

Жозе Мануел Дурао Барозу – председател на Европейската комисия в продължение на два мандата (2004-14 г.), отскоро в ръководството на американската инвестиционна банка „Голдман Сакс“

12. Карамфилът е символ на революцията от 1974 г. срещу диктатурата на т.нар. „Нова държава“, установена още през 30-те години от Антонио Салазар. Днес 25 април се чества като Ден на свободата.

13. Най-популярните футболни отбори в националната Примейра лига са „Спортинг“ (Лисабон), където са играли Красимир Балъков, Ивайло Йорданов и Валери Божинов, другия столичен гранд – „Бенфика“, и „Порто“, от едноименния втори по големина град в страната.

14. Върху националния флаг, в червено и зелено, е изобразена и т.нар. армилярна сфера – важен навигационен уред за португалските мореплаватели, символизиращ епохата на Великите географски открития.

Източник: По материали от WanderWisdom.com

Вижте още

Немски градчета, излезли от приказките

leni

Четири съвета за невероятна почивка

leni

СДКХ Разкрива Нарушения в Хранителния Сектор

Напишете коментар