Invest Build Media
Туризъм и Екология

Граждани от ЕС се интересуват от здравен туризъм в България

Увеличава се интересът на граждани на ЕС към медицинския туризъм у нас, сочи здравният портал Ofertomed.bg. Запитванията са предимно от Германия. Търсят се предимно сертифицирани болници, а най-голям интерес има към кардиология, стоматологични услуги и импланти.

Въпреки сътресенията в Турция обаче, страната ни няма шанс да я измести като дестинация за такъв тип туризъм, каза за БНР Христо Петков – управляващ партньор в здравния портал.

Около 30 милиона души ползват услугите на медицинския туризъм. Оборотите са около 150 млрд. долара годишно и това расте. Турция е на 10–о място в света като дестинация за медицински туризъм. Нереалистично е да говорим, че можем да изместим Турция по какъвто и да е начин от този бизнес. Можем, естествено, да отворим нашите болници малко повече към хора от Западна Европа и от целия свят към този вид туризъм и да започнем отнякъде.

Има интерес, има възможност в момента, българските болници наистина да покажат, че имат сертификати, че имат добър маркетинг, че могат да се справят с увеличен брой пациенти от цял свят.

Според Петков, у нас има „изключително подготвени болници“, които могат да отговорят на интереса. Имаме изключително добра апаратура и подготвени лекари, така че България има готовност. Това е изгодно за лечебниците, тъй като клиентите не идват по здравен фонд или различни пътеки, а плащат цялата услуга в самата болница.

Българи, които живеят в чужбина, купуват онлайн ваучери за здраве, които дават на родителите си или посещават здравни заведения, когато се прибират у нас за почивка, допълни Петков. Най-често те ползват стоматологични услуги и или правят пълни профилактични преглед. Според експерта, болниците трябва да работят в посока придобиване на международни сертификати и маркетинг и биха постигнали „много осезаеми резултати“ в непосредствено бъдеще.

Вижте още

Подновяват пътната маркировка в столицата

А. Стойковa

Ангелкова: Прекратени са концесионни договори за плажове в Слънчев бряг

admin

Започна онлайн гласуването за Годишните награди в туризма

admin

Напишете коментар