Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Шест месеца ще въвеждат системата за верификация на лекарствата

Ние ще направим един плавен старт на въвеждането на системата за верификация на лекарствата, който ще бъде най-малко шест месеца. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод готвените протести на аптеки в страната.

Той каза още, че през тези шест месеца аптеките няма да бъдат санкционирани за това, че още не са въвели новата система. „Няма да се затваря нито една аптека, няма да се лишава нито един пациент от лечение – обратното, идеята е да се гарантира лечението с верифицирани лекарства, признати на територията на ЕС“, каза министърът. Той определи медийните прояви на аптекари по темата като желание за продължаване на диалога.

Министърът увери още, че от 3600 аптеки в страната 2400 работят с НЗОК и имат нужния софтуер. По думите му допълнителният разход, който трябва да направят аптеките е около 200 лева, който не е непоносим. „Това не е непоносима стойност, но трябва да се спазват европейските регламенти. Датата за влизането на европейската система за верификация е определена още от 2014 година и е 9 февруари 2019 година“, посочи министър Ананиев.

„Вярвам, че са единични случаите, при които аптека функционира без интернет и компютър. Ако има такива, при тях цената, която трябва да бъде заплатена за въвеждане на системата за верификация, е между 1500 и 2000 лв., еднократно. Мисля че това в никакъв случай не е непосилна цена, а още повече, за този регламент магистър-фармацевтите са уведомени от 2016 г.“, посочи министърът.

Той беше категоричен, че България трябва да спазва европейското законодателство и по никакъв начин не бива да бъде допускано българските граждани да бъдат лекувани с лекарства несертифицирани в Европейския съюз.

„За нашите аптеки са договорени най-добрите условия. Те няма да плащат нито такса за включване в системата, нито такса за поддръжка“, посочи председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Той обясни, че до окончателното въвеждане на системата в аптечната мрежа в обращение ще бъдат както лекарства с код за верификация, така и такива без.

Предстои Изпълнителната агенция по лекарствата да разпространи инструкция до магистър-фармацевтите как да се реагира на сигналите, постъпили през системата.

Припомняме, че през 2017 г. и 2018 г. бяха проведени както практически, така и дистанционни обучения на магистър-фармацевтите за работа със системата за верификация.

Вижте още

Кои са най-богатите наследници на милиардери в Русия?

leni

12 млн. лв. инвестират за построяване на ритейл парк в Ямбол

leni

Значителен ръст на депозитите в евро за януари

leni

Напишете коментар