Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Предлагат нови изисквания за водачите на големи автомобили и електрически коли

Френската евродепутатка Карима Дели, която е и председател на транспортната комисия на Европарламента, предложи въвеждането на специален лиценз „В+“ за водачите на големи автомобили, тежащи над 1800 кг, включително и част от електрическите автомобили.

Според предложението на Дели, големите SUV модели не само консумират повече гориво, но и заемат повече място на пътя, и сблъсък с тях може да доведе до много по-сериозни наранявания, отколкото при по-леките автомобили. Тя предлага въвеждането на шофьорски лиценз „В+“ за леки и лекотоварни автомобили с тегло над 1800 кг, които водачите ще могат да получат след двегодишен изпитателен период с нормална шофьорска книжка „В“. Минималната възраст за получаване на този лиценз трябва да бъде 21 години според нейното предложение.

Този нов предложен лиценз би засегнал и голяма част от електрическите автомобили, тъй като те обикновено имат по-голямо тегло поради батериите си. Ограничението от 1,8 тона би изключило само електромобилите от по-малките сегменти.

Това предложение идва в контекста на нарастващите разговори за последиците от увеличаващото се тегло на автомобилите, което се дължи на нарастващата сложност и технологичност на новите превозни средства. Според представители на индустрията, този тенденция може да доведе до необходимостта от промени в шофьорските лицензи и правилата за управление на по-тежки автомобили.

Освен предложението за нов лиценз „В+“, Дели предлага и други мерки, включително максимална скорост от 90 км/ч за начинаещи шофьори и книжка с точки за целия ЕС. Тя също така предлага забрана за шофиране със скорост над 130 км/ч навсякъде в Европа.

Въпреки че предложението на Карима Дели предизвика контроверзии и разисквания, темата за увеличаването на теглото на автомобилите и неговите последици за безопасността и шофьорските книжки е все по-актуална, като се има предвид, че новите автомобили се разрастват с технологии и се увеличават в размери и маса.

Вижте още

Силна за България 2018 г. с 4% икономически ръст очакват експерти

ivan

Кризата в Турция можело да повлияе негативно и върху български фирми

ivan

Били се необходими 1-3 месеца за покупка на жилище през 2019г.

leni

Напишете коментар