Invest Build Media
Инвестиции

В Източна Европа: Производителността расте с 80-85%, заплащането – с 25-30%

Производителността в Източна Европа нараства с 80-85 процента, но заплащането в тези държави продължава да остава 25-30 на сто от германските заплати – със същото ниво на производителност, което означава, че съотношението е 1 към 3, дори 1 към 4 на заплатите. Това каза генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) Лука Византини на откриването на Алианса за сближаване на заплатите в Европа.

Лука Византини изтъкна, че България е в дъното на таблицата по отношение на растежа на заплатите. Той допълни, че сближаването на заплатите е голямо предизвикателство. От ЕКП отчитат значително подобрение, особено по отношение на минималните заплати, но това не е достатъчно, за да се преодолеят различията.

Последното десетилетие се е отразило драматично в намаляване на заплатите на цялата територия на ЕС. Спадът в нетната стойност, без да се взема в предвид инфлацията, е средно с около 30 на сто, добави Лука Византини.

Има милиони хора, които работят, но не могат да свържат двата края, изтъкна генералният секретар на ЕКП и допълни, че това е основен проблем. Проблемът е, че тази ситуация се влошава в държави като България и други страни от Югоизточна Европа.

Не е вярно, че в България и другите държави от Източна Европа заплатите са по-ниски, защото производителността е по-ниска, подчерта Византини. Не е вярно, че заплатите са по-ниски, защото разходите за живот са по-малко, добави още той. Генералният секретар на ЕКП изчисли, че заплатите между Източна и Западна Европа са различни, но цените са близки и разходите за живот са сходни. „Това са неравенства, които влияят върху системите за социално осигуряване“, каза Византини. По думите му тези неравенства влияят и върху устойчивото развитие в държавите в средносрочен и дългосрочен план.

Според Лука Византини трябва да има институции за колективно трудово договаряне, които да работят ефективно. Той смята, че средната прослойка на населението трябва да бъде подкрепена и именно на тези хора трябва да се повишат заплатите. Точно в тази насока колективното трудово договаряне трябва да бъде насочено, изтъкна генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Вижте още

46 000 първокласници ще получат 250 лв. помощ за новата учебна година

ivan

Част от Айфеловата кула продадоха за над половин милион евро

admin

Транспортният министър: Камионите минават през България 8–10 пъти по-евтино

ivan

Напишете коментар