Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Силно земетресение разруши сгради в Централна Италия и взе жертви

Силно земетресение разруши сгради в Централна Италия през изминалата нощ и взе поне шест жертви по първоначални данни, предаде БТА. Най-силно засегнати са Акумоли, Аматриче, Поста и Арката дел Тронто, съобщи за Ройтерс говорителят на пожарната Лука Кари, като добави, че службата изпраща хеликоптери да огледат щетите.

Земетресението е причинило сериозни щети в редица градове и села, но изглежда не е засегнало гъстонаселени райони, отбелязва Ройтерс. Най-силно пострадалите селища се намират в района на Апенинския хребет, където живеят малко местни жители, макар че в края на август обикновено има повече туристи.

Кметът на Акумоли Стефано Петруци заяви по телевизия РАИ, че семейство от четирима души е затрупано под развалините на дома си и не показва признаци на живот – двама родители и две деца.

РАИ цитира полицията, която потвърди, че двама души са загинали в съседното село Пескара дел Тронто.

Кметът на малкото градче Аматриче съобщи за големи разрушения. „Половината град го няма“, каза Серджо Пироци за РАИ. „Има затрупани хора, свлачище и един мост е пред срутване“.

По данни на американските сеизмолози трусът с магнитуд 6,2 е бил с епицентър близо до град Норча, област Умбрия, в 03,36 ч. на относително малка дълбочина – 10 км. Последваха силни вторични трусове, включително един с магнитуд 5,5 един час по-късно в същия регион.

Жителите на Рим, на около 170 км от епицентъра, също бяха събудени от земетресението.

Говорител на премиера Матео Ренци заяви в Туитър, че правителството следи ситуацията внимателно и поддържа постоянен контакт с гражданската защита, която изпраща тежка техника в помощ на местните власти.

Земетресение през 1997 г. взе дузина жертви в Умбрия и силно повреди базиликата „Свети Франциск от Асизи“, припомня Асошиейтед прес. Францисканските монаси, които са нейни пазители, съобщиха, че няма щети от днешния трус.

Вижте още

Идеи за промяна и освежаване на всекидневната

leni

Пресъздават в Ню Йорк първия лондонски апартамент на Ролинг стоунс

admin

Главният архитект на София обеща цялостна схема на града с велоалеи

admin

Напишете коментар