Invest Build Media
Имоти и строителство

11 кандидати подадоха оферти да строят отсечка от Хемус за 80 млн. лева

Кандидатите за проектирането и строителството на отсечката от автомагистрала „Хемус“ между Ябланица и Боаза са единадесет, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура“. За изграждането на 9,3 километра аутобан те ще получат 80 млн. лева.

Парите ще дойдат от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на агенция „Пътна инфраструктура“. Сред кандидатите има познати фирми, изградили до момента по няколко магистрални участъци.

Трасето е част от 60-километров участък, за чието изграждане трябваше да има вече обществена поръчка, но тя бе спряна от премиера Бойко Борисов заради „съмнения в обществото“. Впоследствие се разбра, че участъкът не може да бъде изграден с европейско финансиране, а ще се предвидят средства от държавния бюджет.

Въпреки намеренията при препроектирането да бъде намален габаритът на пътя и проектната скорост това не е направено. Отсечката между Ябланица и Боаза ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица 2 м, водещи ивици и банкети. Участъкът е проектиран за експлоатационна скорост 140 км/ч.

Предвидено е изграждането на пет селскостопански подлеза, два селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница – Съева дупка.

Критерият за оценка е икономически най-изгодна оферта. Срокът за изпълнение на проекта е 910 дни.

Ако поръчката не мине през дълъг цикъл от обжалвания, строителството на 9.3-километрото трасе ще може да започне догодина. Отсечката между Ябланица и Боаза сега е една от най-бавните по пътя София – Варна, така че пускането на магистралата точно в тази част ще спести време на пътуващите, смятат от АПИ.

Останалите около 50 километра от „Хемус“, който бяха обект на спрените поръчки, са разделени в три лота. За тях ще се възложи препроектиране, защото това са участъците, в които се налага да отпаднат тунелните решения и големите виадукти, за да бъде намален габаритът и обхватът им. Целта е по този начин да се спестят поне 150 млн. лв. Предвижда се още проектната скорост да се намали на 120 км при разрешение по закон по магистралите 140 км/ч, отново с цел пестене на пари.

Желание за участие са изявили:

ДЗЗД „Хемус ВЕРДЕ“, в което участват: „Автомагистрали Черно море“ АД и „Пътпроект“ ЕООД;

Консорциум „АМ Хемус Страбаг ГБС 2016 ДЗЗД, в който са: „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД и Страбаг АГ – клон България;

„ПСТ ГРУП“ ЕАД;

Обединение „Геопът – Хемус“, с участници: „Геострой“ АД и „Пътстрой – 92“ АД;

„ИСА 2000“ ЕООД;

ДЗЗД „АМ Хемус Инженеринг“, в което са: „Пътища Пловдив“ АД, „Агромах“ ЕООД, „Водно строителство – Благоевград“ АД и „Оберослер Кав. Пиетро“ ООД;

Обединение „АМ „Хемус“ 1 – 2016″ ДЗЗД, с участници: „Асигния Инфраструктурас“ АД, „АБ“ АД, „Мега инвескт холд“ ЕООД;

„ХВП Ябланица“ ДЗЗД, в което са: „Хидрострой“ АД,“Водстрой 98″ АД и „Пътстрой Бургас“ ЕООД;

„Трейсгруп Холд“ АД;

АКТОР АЕР, с участници: Актор АД, „Атоменергоремонт“ АД;

ДЗЗД „Строители АМ „Хемус“, с участници: „Интегрирани строителни системи“ ЕООД, „Интерпром“.

Вижте още

Родната къща на Хитлер в Австрия ще бъде разрушена

admin

Строители раздадоха първите ключове за нови къщи в Хитрино

ivan

Стартира ремонтът на парка пред НДК

ivan

Напишете коментар