Invest Build Media
Имоти и строителство

Отлагането на строителството на „Струма“ през Кресненското дефиле невъзможно?

През пролетта на следващата година може да започне строителството на отсечката от магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, ако не се лутаме в търсенето на нови варианти. Това стана ясно на дискусия за бъдещето на проекта.

Ако той бъде одобрен и изграждането му започне в началото на следващия строителен сезон, до 2020 година магистралата може да бъде завършена, изчислиха представители на строителната общност и бизнеса, експерти по безопасност на движението, и неправителствени организации. Според председателя на пътната агенция Лазар Лазаров, отлагането на проекта ще доведе до катастрофални последици – икономически и екологични.

„Защото обрича проекта да не бъде изпълнен. Това не е заплаха. Сами видяхте, че рано или късно, дори и за неизпълнението на даден проект, визирам случая, на така наболелия в днешно време „Белене“, сметката трябва да се плати в един даден момент. Тук мащабът е много по-голям, сметката е много по-голяма. „

В момента проектът през дефилето е на ниво преки инвестиционни проучвания. Очаква се изготвянето на оценката на околната среда, идейните проекти, отчуждаването на земите. От Камарата на строителите излязоха с декларация за категорична подкрепа на проекта.

Строители, учени и държавни експерти се обединиха около най-новия вариант на трасе на последния и най-сложен участък на магистрала „Струма“. Това стана ясно, след като вчера проектът за разделяне на движението през Кресненското дефиле между Крупник и Кресна получи подкрепата на Камарата на строителите в България (КСБ), геолози от БАН, пътни експерти и специалисти по пътна безопасност. Този вариант е значително по-евтин, категорични са от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Никой обаче не можа да посочи каква ще е неговата стойност.

magistrala-struma-kresnensko-defile-obsyjdane-02-map

Декларация в подкрепа на проектното решение с едно изнесено извън дефилето платно подписаха на дискусионен форум представителите на 7 браншови пътни асоциации, 7 неправителствени и екологични сдружения и академичните среди – БАН, Университета за архитектура, строителство и геодезия и Минно-геоложкия университет. Тази декларация ще бъде разпратена до държавната администрация, както и до Европейската комисия. Новото трасе се лансира упорито от месеци насам и от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и по всичко личи, че ще бъде наложено.

Проектното решение, разработвано от АПИ, предвижда изграждането на ново трасе в посока Кулата само с едно изнесено извън дефилето платно. По него ще се построят 5 тунела – два по 350 м и 3 с дължина по около 1.5 км. Движението ще минава и през общо 31 пътни съоръжения. От тях 7 ще са високи виадукти около 100 м, десет ще са по 30-50 м и още 14 по-малки моста. Това е предвидено в проучването и ще залегне в бъдещия проект. Ще има две ленти, а на места при по-стръмни участъци ще се проектира и трета лента за тежкия трафик. В обратната посока от Гърция към София движението ще преминава през сегашния път, който ще се ремонтира. Максималната скорост ще е 120 км/ч.

„Височината на големите виадукти предполага изпълнението на съоръжения, които за България са сравнително нови. Подобно строителство има само на „Хемус“ на един от виадуктите, макар че не е непознато за строителството по света“, коментира шефът на агенцията инж. Лазар Лазаров. В новата програма „Транспорт“ 2014-2020 г. за довършването на „Струма“ са предвидени около 650 млн. евро. По предварителни сметки планираният тунел от 15 км, който бе одобрен от Брюксел, ще надхвърли тази сума. Колко ще струва строителството на пътя през дефилето според новия проект обаче, и досега не е ясно. Никой от пътните инженери не може да отговори, докато не се направи идейния проект, а за него предстои обявяване на конкурс. „Оценка нямаме, но със сигурност е по-евтино от дългия тунел и от това да се изпълняват две нива през дефилето“, каза Лазар Лазаров.

Според него предстои процедура по екологична оценка. Ако тя е положителна, напролет може да се обяви процедура за строител на инженеринг – проектиране и строителство, така че реално изграждането на 20-те км през дефилето да започнат през лятото догодина. Лазаров беше категоричен, че трасето не е най-доброто, но е оптимално, като е съобразено и с екологичните изисквания, и с техническите параметри на терена. Той отново заяви, че е реалистично магистралата да е готова до края на 2020 г. Обжалвания обаче най-вероятно ще отложат срока поне с една година.

За последните 16 години над 100 души са загинали при катастрофи на Кресненското дефиле, съобщава в. „Сега“. Апелираме за бързото строителство на участъка. Това каза д-р Николай Иванов, председател на сдружение „Българска браншова асоциация Пътна безопасност“ по време на дискусията. „16 години се лутаме и през това време са разгледани над 20 проектни предложения на идейна фаза. Средно в дефилето годишно загиват между 6.8 до 10 души. Извън чисто личната, семейна драма, това са сериозни загуби за обществото. За 16 години това са над 100 човека. 1.5 милиона лева е загубата за икономиката на държавата по последните данни от ЕС“, отбеляза Иванов.

Вижте още

Извеждат транзитния трафик от Ахелой идната година

ivan

В Сингапур ще издигнат най-високите сглобяеми небостъргачи в света

leni

Поставят метална мрежа под асфалта на бул. България

ivan

Напишете коментар