Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

План за Борисовата градина влиза за обсъждане в Столичната община

Проектът за първи подробен устройствен план на Борисовата градина вече е готов, а екипът от ландшафтни архитекти, начело с професор Атанас Ковачев, вече го внесе за обсъждане в направление „Архитектура и градоустройство“ на Столичната община. Пред БНР професор Ковачев сподели, че в основата на плана е идеята за завръщане на стария облик на парка, а след празниците проектът ще бъде качен на сайта на общината за обществено обсъждане:

„Нашият стремеж е бил да върнем публичния характер на парка. През годините някои обекти са променили своето предназначение, собствеността. Стремежът на подробния устройствен план е да върне обществената собственост, да върне публичния характер, да запази за софиянци и гости на София този красив парк“.

Планът предвижда възстановяване на къпалнята „Мария Луиза“, на Летния театър, преобразуване на гара „Пионер“ в спортен и културен център, а бившият стадион „Юнак“ ще бъде просторна амфитеатрална ливада, от която ще започва нова алея в градината:

„Според мен, конната база не е разположена на правилно място. Тя тампонира, затваря един възможен вариант за нова ос, която формираме успоредно на булевард „Драган Цанков“, започваща от метростанция „Стадион „Васил Левски“ до розариума. Тя в някаква степен интерпретира бароковия характер на главната ос, която е разположена към булевард „Цариградско шосе“. Предлагаме изместването на някои обекти от парка. Младите хора харесват „Маймунарника“. На този етап запазваме това заведение, но променяме характера му – искаме да не се продава алкохол, да се пази тишина. Конната база е преместена в по-подходяща, според нас, част – лесопарковата, близо до Ловен парк“.

Спортните комплекси, разположени в централната част, ще бъдат запазени. Архитектът се надява, ако в бъдеще някой от тях бъде разширен, той да излиза извън сегашните граници, което е „напълно възможно“:

„Подробният план дава макрорамката, дава визията за развитие. Когато стане факт, ще има разработка на инвестиционни проекти за много части на парка, така че очаквайте да видите конкретни проекти за отделни части – той показва именно визията на парка след 15-20 години“.

Вижте още

Шел си сътрудничи с BMW за изграждането на водородни зарядни станции

ivan

Перфектната баня – мисията вече е възможна

leni

Правят първия град на името на Никола Тесла

admin

Напишете коментар