Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Любимите за живеене градове по света – малки по размери и с много зеленина

В крайна сметка размерът и зеленината имат значение – малко са приятните относително големи градове по света, където жителите не са натъпкани по апартаменти и градски транспорт, а могат да си позволят къща с двор и куче, удобно пътуване до работа предимно в сферата на услугите и приятни места и паркове за отмора вечерта или през уикенда.

Това е логиката, поради която в тазгодишната класация за най-приятни за живот градове на „Икономист интелиджънс юнит“ (Economist Intelligence Unit) има провинциални австралийски имена като Пърт и Аделаида. В челната десетка за 2016 г. единствено Мелбърн е с малко под 4 млн. жители – всички останали са с доста по-малко население, пише „Дневник“.

Това потвърждава правилото, че най-приятните градове са по-лесни за управление, предлагат повече разнообразие на жилища и културни забавления, не се налага да пътуваш по повече от 1 час до работа, няма замърсяване, шум, претоварена инфраструктура, престъпност. Европейските участници в топ 10 – Виена, Хелзинки и Хамбург – са емблематични за това.

Глобални центрове като Ню Йорк, Лондон, Париж и Токио може да са сочени от хората като места, към които се стремят заради богатството и възможностите им, но тези мегаполиси са пренаселени, с хронични проблеми с транспорта и високи разходи за живот, които често обезсмислят усилието.

Лондон например е на 53-то място. Глобалните бизнес центрове стават жертва са собствения си успех, казват авторите и е спорно и въпрос на лично усещане доколко по-високите доходи компенсират неудобствата, измерени през факторите за приятен живот.

От EIU са използвали основно няколко за класацията си 30 критерия, обединени в 5 групи – здравеопазване, стабилност, култура, околна среда, образование и инфраструктура.

Диспропорциите между включените 140 града са значителни – ако челните десет са с показател над 95 от 100 единици в индекса, градовете на дъното набират едва около 30 единици.

В отличаването на тези разлики е и смисълът от класацията – да предвидят колко и какви допълнителни разходи би трябвало да предвидят при преместване на персонала си. Така се оказва, че за служител, местещ се от Мелбърн в Порт Морсби, ще трябва да се добавят 20% повече средства, включително за повече сигурност.

Именно проблемите със сигурността са причина за слизането в класацията на няколко градове, преживяли терористични нападения и безредици. Положението в 29 града (20% от анализираните) се е влошило през последните 12 месеца и това е особено отчетливо във Франция, Турция, САЩ и Белгия. Едва 6 града са се изкачили в списъка.

„Последната класация рисува мрачна картина“, казва пред „Блумбърг“ водещият редактор Джон Коупстейк. „Глобалната тенденция за влошаване качеството на живот в градовете се превърна в потискащо присъствие през последните години със зачестилите терористични нападения в големи градове. Но дори да изключим тероризма, наблюдаваме нестабилност по света, безредици, политическо и социално напрежение и геополитически конфликти от САЩ през Турция до Украйна.“

Класации:

Най-добрите за живот:small-green-town-01

 1. Мелбърн
 2. Виена
 3. Ванкувър
 4. Торонто
 5. Калгари
 6. Аделаида
 7. Пърт
 8. Оуклънд
 9. Хелзинки
 10. Хамбург

Най-лошите за живот:

 1. Дамаск
 2. Триполи
 3. Лагос
 4. Дака
 5. Порт Морсби
 6. Алжир
 7. Карачи
 8. Хараре
 9. Дуала
 10. Киев

Най-напредналите за 5 г.:

 1. Техеран
 2. Дубай
 3. Хараре
 4. Абиджан
 5. Кувейт
 6. Катманду
 7. Варшава
 8. Братислава
 9. Баку
 10. Хонолулу

Най-изостаналите за 5 г.:

 1. Дамаск (-26.1%)
 2. Киев (-25.1%)
 3. Детройт
 4. Москва
 5. Бахрейн
 6. Триполи
 7. Санкт Петербург
 8. Париж
 9. Атина
 10. Каракас

Вижте още

Поглед към панелните квартали без клишета на фестивала One Аrchitecture Week

admin

Идеи за дома за феновете на Game of Thrones

leni

Грешката на един архитект, която се превръща в легенда

leni

Напишете коментар