Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Любимите за живеене градове по света – малки по размери и с много зеленина

В крайна сметка размерът и зеленината имат значение – малко са приятните относително големи градове по света, където жителите не са натъпкани по апартаменти и градски транспорт, а могат да си позволят къща с двор и куче, удобно пътуване до работа предимно в сферата на услугите и приятни места и паркове за отмора вечерта или през уикенда.

Това е логиката, поради която в тазгодишната класация за най-приятни за живот градове на „Икономист интелиджънс юнит“ (Economist Intelligence Unit) има провинциални австралийски имена като Пърт и Аделаида. В челната десетка за 2016 г. единствено Мелбърн е с малко под 4 млн. жители – всички останали са с доста по-малко население, пише „Дневник“.

Това потвърждава правилото, че най-приятните градове са по-лесни за управление, предлагат повече разнообразие на жилища и културни забавления, не се налага да пътуваш по повече от 1 час до работа, няма замърсяване, шум, претоварена инфраструктура, престъпност. Европейските участници в топ 10 – Виена, Хелзинки и Хамбург – са емблематични за това.

Глобални центрове като Ню Йорк, Лондон, Париж и Токио може да са сочени от хората като места, към които се стремят заради богатството и възможностите им, но тези мегаполиси са пренаселени, с хронични проблеми с транспорта и високи разходи за живот, които често обезсмислят усилието.

Лондон например е на 53-то място. Глобалните бизнес центрове стават жертва са собствения си успех, казват авторите и е спорно и въпрос на лично усещане доколко по-високите доходи компенсират неудобствата, измерени през факторите за приятен живот.

От EIU са използвали основно няколко за класацията си 30 критерия, обединени в 5 групи – здравеопазване, стабилност, култура, околна среда, образование и инфраструктура.

Диспропорциите между включените 140 града са значителни – ако челните десет са с показател над 95 от 100 единици в индекса, градовете на дъното набират едва около 30 единици.

В отличаването на тези разлики е и смисълът от класацията – да предвидят колко и какви допълнителни разходи би трябвало да предвидят при преместване на персонала си. Така се оказва, че за служител, местещ се от Мелбърн в Порт Морсби, ще трябва да се добавят 20% повече средства, включително за повече сигурност.

Именно проблемите със сигурността са причина за слизането в класацията на няколко градове, преживяли терористични нападения и безредици. Положението в 29 града (20% от анализираните) се е влошило през последните 12 месеца и това е особено отчетливо във Франция, Турция, САЩ и Белгия. Едва 6 града са се изкачили в списъка.

„Последната класация рисува мрачна картина“, казва пред „Блумбърг“ водещият редактор Джон Коупстейк. „Глобалната тенденция за влошаване качеството на живот в градовете се превърна в потискащо присъствие през последните години със зачестилите терористични нападения в големи градове. Но дори да изключим тероризма, наблюдаваме нестабилност по света, безредици, политическо и социално напрежение и геополитически конфликти от САЩ през Турция до Украйна.“

Класации:

Най-добрите за живот:small-green-town-01

 1. Мелбърн
 2. Виена
 3. Ванкувър
 4. Торонто
 5. Калгари
 6. Аделаида
 7. Пърт
 8. Оуклънд
 9. Хелзинки
 10. Хамбург

Най-лошите за живот:

 1. Дамаск
 2. Триполи
 3. Лагос
 4. Дака
 5. Порт Морсби
 6. Алжир
 7. Карачи
 8. Хараре
 9. Дуала
 10. Киев

Най-напредналите за 5 г.:

 1. Техеран
 2. Дубай
 3. Хараре
 4. Абиджан
 5. Кувейт
 6. Катманду
 7. Варшава
 8. Братислава
 9. Баку
 10. Хонолулу

Най-изостаналите за 5 г.:

 1. Дамаск (-26.1%)
 2. Киев (-25.1%)
 3. Детройт
 4. Москва
 5. Бахрейн
 6. Триполи
 7. Санкт Петербург
 8. Париж
 9. Атина
 10. Каракас

Вижте още

Невероятният чар на високия таван в кухнята (СНИМКИ)

leni

BMW представи новия си изцяло електрически SUV

Подобряват предоставянето на кадастрални услуги в София

ivan

Напишете коментар