Skip to Content

Борисов инспектира изграждането на участък от магистрала „Хемус“

Премиерът Бойко Борисов инспектира изграждането на участъка от АМ „Хемус“ от п.в. „Боаза“ до п.в. „Плевен“, с дължина 56 километра. Той провери началото на строителните дейности на отсечката от п. в. „Каленик“ до п. в. „Плевен“, която е трети етап от целия 134-километров участък от п. в. „Боаза“ до пътя Русе-Велико Търново. Дейностите там са започнали от района на пътя Ловеч-Плевен, на границата между двете области.

Заедно с Борисов на инспекцията присъстваха и финансовият министър Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Целта е да направим проекта необратим. Догодина дотук, а до 2021-2022 г. да съединим с Търговище“, заяви Борисов. По думите му промените в Закона за държавната собственост са изключително важни, за да започнат строителните работи и предварителните отчуждавания, „които ни бавеха две години и още сигурно 20 може да ни бавят“.

Николай Нанков заяви, че п. в. „Плевен“ е краят на отсечката, изграждането на която стартира преди две седмици край с. Торос. „Това е краят на 56-килиметровия участък и оттук сближаваме лъча към Ябланица. Край Торос вече има видим напредък. Тук се започва с изваждане на хумуса. До края на 2020 г. до п.в. Плевен ще има магистрала“, добави Нанков и посочи, че има готовност до две седмици да се стартира с процедурата за идейния проект от Велико Търново до Търговище.

На въпрос към Борисов дали на АМ „Хемус“ ще има ТОЛ система, той отговори положително. „Всичките тези пари, които се влагат от тези съоръжения, трябва да се изплащат. Едно е да поддържаш две ленти зимно време, друго е шест. Така ТОЛ системата е справедлива. На срещата с превозвачите няма някой, който да е против ТОЛ системата. Въпросът е да го направим така, особено тежкият трафик над 3,5 тона, който износва най-много пътните съоръжения, да си плаща. Това е целта – с тези пари да се поддържат старите пътища“, каза премиерът.

Той посочи още, че мостовете на АМ „Хемус“ от 37-38 години не са пипани, дори частични ремонти не са правени там. „Сега там на практика правим реално нови – от колоната до основното съоръжение, всичко се прави на ново и то при работеща магистрала, което е много по-трудно“.

По думите на премиера след завършването на АМ „Хемус“ минимум с 10 процента ще се вдигне брутният вътрешен продукт на страната.

Той обеща, че след като стигне магистралата до п.в. „Плевен“ ще бъде изграден и обходен път на Плевен. „Колкото повече се вдига производството и индустрията, толкова повече се налага всичките обходи да се правят, защото иначе буквално се задръстват градовете. Сега всичко минава през Плевен“, посочи още премиерът.

Борисов каза още, че през август се очаква започването на два лота от пътя Велико Търново-Русе, за което средствата са осигурени.

Be the First!

Leave a Reply