Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Възстановяват къщата на Фингов първа по проект „Културно наследство“

Къщата на Георги Фингов, която е паметник на културата е сред първите, които ще бъдат възстановени по новосъздадената програма „Културно наседство“ на Столична община.  Документацията вече е входирата и е започнало изработването на проект за реставрация. Това обяви главният архитект на столицата Здравко Здравков, цитиран от сайта Столица.бг.

Столична община е определила бюджет от 300 000 лв. за „Културно наследство“, която е пилотна и ефективността ѝ до края на годината ще покаже с колко ще се увеличи бюджета през следващата година. Целта е да се подпомогнат собствениците на сгради да ремонтират и възстановят наследствените сгради, които са в аварийно състояние и се рушат.

По „Културно наследство“ не се дават пари, а общината поема изготвянето на пълна проектна документация. Къщата на Фингов се нуждае от ремонт и особено фасадата. Сградата се намира на ул. Шипка 38 в район Средец.

Има създадена работна група, която работи усилено да се въведат правила за поддържането на здания, обявени за паметници на културата. По първоначална информация се вдигат и глобите за безотговорни собственици. За физически лица те ще стигат до 50 000 лв., а за юридически до 200 000 лв., предупреди арх. Здравков.  Засега най-много запитвания за „Културно наследство“ има от район Възраждане и Сердика, уточни главният архитект.

В руини се е превърнала и друга знакова сграда – къщата на Гешов на ул. „Патриарх Евтимий“ 7. На собствениците е наложена глоба от 50 000 лв., но след обжалване е намалена на 20 000 лв. През януари т. г. отломки от паметник на културата застрашиха живота на столичани. Руши се сградата на ъгъла на ул. Пиротска и бул. Христо Ботев. Собствениците на имота са около 20. Сградата е дадена е под наем, има офиси с подменена дограма, но състоянието е аварийно. След инцидента се наложи Столична община да обезопасява сградата. От Московска 33 възнамеряват, след нормативни промени, да се учредяват ипотеки в полза на държавата за сгради – паметници на културата, чиито собственици и наследници неглижират проблема с поддържането.

Related posts

Артистът, който пробива стени с графити

leni

До 10 септември регистрират в архитектурния конкурс за Тютюневия град в Пловдив

admin

Рим е украсен с конни скулптури

admin

Leave a Comment