Invest Build Media
Туризъм и Екология

Четири групи плажове ще има по Черноморието според законопроект

Готвените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие предвиждат плажовете да бъдат разпределени в четири основни групи. Това съобщи днес във Варна по време на среща с концесионери и наематели на морски плажове министърът на туризма Николина Ангелкова.

В първата група ще са плажовете в урбанизираните територии. Втората група са плажовете в неурбанизирани територии, но в близост до курортните комплекси. В третата група са плажовете, които също не са в урбанизирана територия, но са отдалечени от курортите. В последната група специфичните плажове, които са за природосъобразен туризъм. Министърът уточни, че плажовете от тази група няма да могат да бъдат отдавани на концесия или под наем.

Ангелкова каза, че промените в закона трябва да бъдат внесени в Министерски съвет в края на октомври, а след това и в Народното събрание. До края на септември – средата на октомври трябва да приключат обществените обсъждания за предлаганите промени. През октомври ще се проведе и широка дискусия по предложенията.

Министърът коментира още, че се подготвя и наредба към закона, в която ще има всички характеристики на всеки плаж и информация кой плаж в коя група попада. Министерството работи и по нова методика за определяне на концесионните възнаграждения. При избора на концесионер 40 процента тежест ще има цената на плажните принадлежности. За целта са подготвени и базови цени за чадър и шезлонг, които са съобразени с местоположението на плажовете. Ангелкова уточни, че това ще важи за новите концесии.

В момента от 234 плажа само 55 са отдадени на концесия, а други 82 – под наем, каза още министърът. Тя изрази надежда, че с промените ще се повиши интересът към безстопанствените плажове.

Ангелкова каза още, че се водят преговори с големите туроператори за сезон 2017 и договарянето върви на същото ниво като за това лято.

Вижте още

Четири съвета за невероятна почивка

leni

Дават под наем електрически велосипеди за 15-20 лв. за 3 часа при разходка на Витоша

ivan

Бил Гейтс с нова книга

Напишете коментар