Invest Build Media
Инвестиции

Свинското поскъпва у нас, а поевтинява по света

Свинското месо у нас поскъпва, а на световния пазар – поевтинява. Това съобщи пред БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата – Владимир Иванов. Според него вдигането на цената у нас е в резултат на говоренето за африканската чума по свинете.

„Има много интересна ситуация на пазара. Има едно изменение на цената нагоре от 80 стотинки. От 7.75 – 7.80, стигнахме до 8.30. Абсолютно спекулативна цена. В същото време паралелно наблюдаваме друг процес на световния пазар цената на свинското намалява. На Чикагската борса, която е индикатор на пазара, цената е станала от 1.90 към 1.69 долара. Това е изцяло вредна спекула, изцяло е вследствие на създадените страхови настроения в обществото, в следствие на многото говорене покрай заболяването“, заяви Иванов.

Иванов заяви, че снабдяване на месо има достатъчно и далеч заболяването не е обхванало цялата страна.

И най-лошото да стане, не очаквайте драматични изменения на цената, защото ние сме част много по-голям пазар, много добре урегулиран, свръхконкурентно натоварен и с много добро предлагане на свинско месо, каза още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Related posts

Повечето работещи българи са доволни от заплатите си

ivan

Арх. Стефан Стефанов обещава на Младост да има културен център

ivan

„Подкрепа“ предлага минималните осигурителни доходи за 2018 г. да се увеличат

ivan

Leave a Comment