Invest Build Media
Инвестиции

Експерти: Очаква се поскъпване на свинското с 50% до Нова година

Най-късно до Нова година цената на свинското у нас ще бъде с около 50% по-висока отколкото е била в началото на 2019 г. Средната му цена ще е 7,50 лв. Това заяви по бТВ експертът на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев.

Цената вече се е повишила с около 40% от началото на годината досега и то не само у нас, а в цяла Европа, но ситуацията с африканската чума ще допринесе за още едно поскъпване, каза той. Според него има и лек отлив от консумацията на свинско у нас напоследък, в рамките на около 5%. До дефицит от свинско според него едва ли ще се стигне, по-скоро проблемът е, че целият отрасъл ще пострада и загубите ще са милиардни.

Мухи и комари също могат да пренасят заразата от африканска чума по свинете, каза микробиологът проф. Христо Найденски. Правени са такива опити със заразени мухи и е научно доказано, че този път на разпространение на болестта е наравно с разпространението чрез дивите свине, хранителни отпадъци и т.н. Африканската чума по свинете е много сериозно заболяване с висока смъртност. Дори животното да остане живо, то продължава да носи вируса и според проф. Найденски поне още 5-6 години в България ще имаме проблеми с чумата, независимо дали ще успеем да потушим сегашния пик на болестта.

Вижте още

30 млн. евро в ще бъдат вложени в нова бизнес сграда в Хладилника

ivan

21% от капацитета на разклонението на Турски поток в България остава свободен

ivan

Съветват хранителната промишленост да съчетава традиции и новаторство

ivan

Напишете коментар